Violeta Stoica
Nicoleta Dumitrescu

Administrația județeană se chinuie de șase ani să recupereze un prejudiciu de circa opt milioane de euro de la două societăți comerciale, una din Ploiești și cealaltă – din Portugalia. Deși, în anul 2010, Consiliul Județean Prahova a câștigat definitiv procesul cu firmele Plusvag Investimentos SRL Ploiești și Plusvag Investimentos SA Braga Portugalia, nu s-a putut recupera până acum nici măcar suma reprezentând datoriile propriu-zise de aproape cinci milioane de euro, la care se mai adaugă și penalitățile de întârziere de aproape trei milioane de euro. Mai mult decât atât, deși pe urmele celor două firme a tot umblat un executor judecătoresc, atât în România (pentru filiala de aici), cât și în Portugalia (pentru firma-mamă), s-a ajuns în situația ca societatea comercială din Ploiești să nu mai existe și, pe de altă parte, Plusvag Investimentos SA Braga Portugalia – intrată, pare-se, în insolvență – să nu recunoască sentințele judecătorești. Decizii prin care era obligată, în solidar cu reprezentanța sa din România, să achite sumele datorate către Consiliul Județean Prahova, pentru neîndeplinirea condițiilor dintr-un contract de asociere semnat pe vremea când la conducerea CJ Prahova se afla Florin Anghel.

Ieri, consilierii județeni (foto) au aprobat achiziționarea de servicii juridice de consultanță și de reprezentare a Consiliului Județean Prahova, de către o firmă specializată din Portugalia, pe perioada procedurilor de insolvență a firmei portugheze Plusvag Investimentos SA Braga, pentru că autoritatea județeană este obligată prin lege să urmărească până în pânzele albe aplicarea hotărârii judecătorești pentru recuperarea sumelor imense – de ordinul milioanelor de euro – considerate prejudicii rezultate după neîndeplinirea unui contract de asociere cu societatea din Portugalia.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Prahova, “executorul judecătoresc a comunicat că Plusvag Investimentos SRL Ploiești nu mai funcționează de aproximativ doi ani la sediul social, nu figurează cu bunuri în proprietate, iar măsura dispunerii popririi conturilor bancare deschise pe numele debitoarei nu a dat rezultat”, s-a impus demararea procedurii executării Plusvag Investimentos SA Braga, reprezentată prin Hernani Vaz Antunes.
Plusvag Investimentos SA Braga Portugalia a intrat în insolvență, iar Consiliul Județean Prahova s-a înscris la masa credală.
Problema care rămâne este următoarea: Plusvag Investimentos Portugalia contestă recunoașterea hotărârilor judecătorești pronunțate de instanțele din România, iar acest fapt ridică mari semne de întrebare asupra posibilității reale ca autoritatea județeană să mai poată să recupereze prea curând – sau vreodată – prejudiciul total (inclusiv penalitățile de întârziere) de aproape opt milioane de euro.

Cine este Hernani Vaz Antunes, de la Plusvag Investimentos?

În urmă cu cinci ani, ziarul Prahova dezvăluia faptul că între fostul președinte al Consiliului Judțean Prahova, Florin Anghel, și reprezentanții societății Plusvag Investimentos SA Braga din Portugalia a existat o legătură de afaceri.
Legătura dintre portughezul Hernani Vaz Antunes și fostul șef al administrației județene era foarte clară: cei doi – alături de alte persoane care au făcut parte din conducerea CJ Prahova – au fost asociați la o societate, înființată în Câmpina: IMOB Development SRL. E drept, Florin Anghel s-a retras, împreună cu fiul său, din acționariat, la 16 ianuarie 2008, potrivit unei hotărâri a Adunării Generale a Asociaților, care a fost publicată și în Monitorul Oficial – Partea a IV-a din data de 24 iunie 2008 (în facsimil).
SC IMOB Development SRL Câmpina a și fost radiată, de fapt, la data de 23 octombrie 2008, din evidențele Oficiului Registrului Comerțului, probabil pentru a se șterge urmele colaborării directe anterioare dintre Florin Anghel și portughezi.

Care a fost, de fapt, obiectul contractului neîndeplinit

În mandatul fostului presedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, a fost semnat un contract pentru construirea unui așa-zis complex rezidențial pe o suprafață de teren de circa 70 de hectare, de pe raza satului Tătărani – comuna Bărcănești. Afacerea respectivă s-a dovedit a fi, în timp, generatoare de prejudicii majore pentru bugetul județean, fapt constatat inclusiv în rapoarte ale Curții de Conturi.
Referitor la suma pentru care s-a instituit procedura de executare silită, Camera de Conturi Prahova a constatat, încă din luna august 2008, că nu a fost aplicat angajamentul emis de către asociatul județului Prahova în proiectul “Ansamblu rezidențial în comuna Bărcănești, satul Tătărani”, angajament care se referea la plata în avans a unor obligații ulterioare. Suma ce trebuia plătită de asociat era de 2.700.000 euro (10% din valoarea estimată a centrului comercial ce urma a se construi). Pe de altă parte, având în vedere valoarea la care a fost vândută o suprafață de 15,6 hectare din terenul dobândit de la Consiliul Județean (n.n. – tot în mandatul lui Anghel), prin aceeași decizie a reprezentanților Camerei de Conturi Prahova s-a reținut și obligația SC Plusvag Investimentos de a plăti suma de 950.000 euro (10% din prețul la care s-a făcut vânzarea terenului respectiv).