Mihai Covaliu, noul preşedinte al COSR
Fostul scrimer Mihai Covaliu este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, el câştigând alegerile de ieri în faţa fostei atlete Gabriela Szabo, informează News.ro, citând surse din cadrul COSR. Forul a fost condus până la 29 august de Alin Petrache, care a demisionat motivând insuccesul delegaţiei României la JO de la Rio, unde s-au cucerit doar cinci medalii. După demisia lui Alin Petrache, COSR a fost condus interimar de vicepreşedintele Nicu Vlad, care este şi preşedinte al Federaţiei Române de Haltere. Covaliu a devenit astfel al 17-lea preşedinte din istoria de 102 ani a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Mihai Covaliu a împlinit 39 de ani pe 5 noiembrie şi, din 2013, este preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, singura federaţie care a obţinut, prin echipa feminină de spadă, o medalie de aur la JO de la Rio de Janeiro, din vara acestui an.
În cariera de sabrer, el a fost campion olimpic în 2000 şi medaliat cu bronz în 2008, precum şi campion mondial în 2005, respectiv campion european în 2006, având alte opt medalii de argint şi bronz în competiţiile mondiale sau europene.
În prezent, în paralel cu şefia FR Scrimă, Covaliu este şi antrenorul lotului masculin de sabie al României, cu care a obţinut argintul la JO din 2012, precum şi titlul mondial în 2009. El şi-a încheiat cariera sportivă în 2008, iar cinci ani mai târziu a intrat în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.
Val de critici la adresa jucătorilor echipei naţionale de fotbal
Gică Popescu a declarat că principala problemă a actualilor tricolori este atitudinea afișată la echipa națională. „Pe termen scurt nu cred că există soluții prea multe. Eu aș vedea o singură abordare: schimbarea mentalității jucătorilor și schimbarea abordării jucătorilor în momentul în care îmbracă tricoul echipei naționale. Asta mă deranjează cel mai mult, că jucătorii echipei naționale nu au atitudinea pe care ar trebui să o aibă. Când este vorba de echipa națională, nu poți să nu ai obiectiv calificarea la turneul final. Dacă vorbim de reconstrucție, trebuie să ne uităm la echipele naționale care vin din spate: U21, U19. Dacă mă uit la aceste rezultate, nu văd cum ar putea fi reconstruită echipa națională în doi sau patru ani”, a spus Gică Popescu.
La rândul său, Ladislau Boloni, fost selecționer al României, a criticat decizia conducerii FRF de a-l aduce la naţională pe Christoph Daum, dar a deplâns şi valoarea jucătorilor noştri. „Ar fi incorect să-l condamnăm pe Daum. Nu are nicio vină. Nu știu cât de valoros e ca antrenor, dar sută la sută nu e omul potrivit la locul potrivit. România nu avea nevoie de un antrenor străin”, a declarat Ladislau Boloni.
Acesta s-a referit şi la transferul lui Nicuşor Stanciu de la Steaua la Anderlecht, considerând că suma plătită de belgieni, 9,8 milioane euro, este exgerată raportat la valoarea jucătorului. „Și Anderlecht are dreptul să se păcălească. Foarte bine, fiecare cu prețul lui, bravo Steaua, bravo manager, băiatul n-are nicio vină că s-au plătit acești bani, Anderlecht să se descurce acum cu el. E un tânăr pe care nu l-aș fi luat dacă eram antrenor acolo. Eu nu simt suficientă valoare la acest jucător”, a mai spus Boloni.
În schimb, Răzvan Burleanu a declarat că unii oameni din fotbal abia au aşteptat înfrângerea cu Polonia pentru a critica echipa naţională. Preşedintele FRF a precizat încă o dată că va continua alături de selecţionerul Christoph Daum punctând că regretul său cel mai mare este că nu l-a numit pe tehnicianul german la conducerea echipei din momentul în care a preluat şefia federaţiei.