Plata chiriei pe doi ani, pentru tinerii care provin din sistemul instituţionalizat
Tinerii care provin din sistemul instituționalizat ar putea beneficia, începând de anul viitor, de un program integrat care presupune, printre altele, plata chiriei pe o perioadă de doi ani, a anunțat ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru. “În general, atunci când locuiești mult timp în comun cu multă altă lume, îți scade din individualitate și noi discutăm aici de responsabilizarea tinerilor pentru acțiunile proprii. Discutăm aici de o tranziție la o viață independentă, în care să poți să îți asumi un trai pe cont propriu”, a explicat Dragoș Pîslaru.
Risc de penalizări pentru neexpunerea produselor alimentare românești la raft
România riscă o procedură de infringement în cazul în care nu va pune în aplicare prevederea conform căreia marile lanțuri de magazine sunt obligate să expună, la raft, în proporție de 51%, produse alimentare românești, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. „Recent, a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă”, a afirmat Irimescu. Ministrul a mai precizat că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România dacă nu se va alinia legislației europene.
Profitul companiilor – în creștere
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), companiile au înregistrat un profit brut de peste 49,9 miliarde de lei în 2015, în creștere cu 42,8%, comparativ cu anul precedent, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Cea mai mare valoare a profitului brut a fost de peste 16,6 miliarde de lei, în sectorul serviciilor, unde există cel mai mare număr de întreprinderi, respectiv 213.890. Pe locul al doilea se situează firmele din comerț cu peste 15,3 miliarde de lei, urmate de cele din industrie – cu circa 14,2 miliarde de lei și din construcții – cu 3,6 miliarde de lei.