Violeta Stoica
La șase ani de la trimiterea dosarului pe masa judecătorilor, unul dintre cele două procese în care foști membri ai conducerii Parcului Industrial Brazi au fost acuzați de fapte penale s-a încheiat prin condamnarea definitivă a acestora, în urma unei decizii luate de magistrații de la Curtea de Apel Ploiești. În cel de-al doilea dosar, înaintat instanței în anul 2012, același grup a fost condamnat pe fond la pedepse cu închisoarea mai mari decât în primul dosar.
Directorii Dan Victor Teodorescu și Ion Militaru Ion, precum și juristul Vasile Vali Ionașcu, vor executa deja pedepsele primite în primul dosar deschis în urma unei sesizări a anchetatorilor venite din partea Curții de Conturi. În dosarul în care au fost condamnați definitiv la închisoare, cei trei au fost trimiși în judecată pentru că au vândut la preț subevaluat șase transformatoare industriale aparținând Parcului Industrial Brazi.
Doar pentru fostul director general al Parcului Industrial Brazi, Dan Victor Teodorescu, a fost menținută pedeapsa primită la instanța de fond din dosarul penal privind vânzarea transformatoarelor la preț subevaluat, respectiv trei ani de închisoare. În același dosar, însă, judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au redus pedeapsa aplicată inițial fostului director de operațiuni Ion Militaru Ion de către magistrații de la Judecătoria Ploiești de la doi ani și opt luni la doi ani de închisoare, însă fostul jurist al societății aflate în subordinea Consiliului Județean Prahova, Vali Ionașcu, a primit o pedeapsă mai mare la instanța de apel decât la instanța de fond, adică i s-a majorat condamnarea de la un an și 11 luni la doi ani. Pe de altă parte, însă, instanța care a dat decizia definitivă în dosarul care a fost judecat începând cu anul 2010 a și redus cuantumul despăgubirilor pe care ar fi trebuit să le achite cei trei inculpați către partea civilă (Brazi Industrial Parc SA, cu circa 200.000 de lei, respectiv de la 1.153.182,43 lei la 926.892,43 lei.
La sfârşitul lunii martie 2010, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a celor trei foşti membri ai conducerii SC Brazi Industrial Parc SA în legătură cu vânzarea, la un preţ subevaluat, a unui număr de şase transformatoare din patrimoniul societăţii (unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova), prejudiciul cauzat societăţii fiind estimat la peste un milion de lei. În sarcina celor trei inculpaţi s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în rechizitoriul procurorilor menţionându-se că “în perioada august 2005 – ianuarie 2006, prin acte materiale repetate care au reprezentat îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea prevederilor legale care reglementează procedura de vânzare a unor active din patrimoniul societăţii, cei trei inculpaţi au înstrăinat, cu intenţie, către SC Ciobi Trans SRL Sibiu, un număr de şase transformatoare industriale la un preţ subevaluat (sub preţul pieţei), cauzând astfel un prejudiciu societăţii comerciale Brazi Industrial Parc SA – al cărei unic acţionar este Consiliul Judeţean Prahova – în sumă de 1.153.182,43 lei (reprezentând diferenţa dintre valoarea de piaţă a transformatoarelor şi valoarea încasată de parcul industrial din Brazi”.
Sentințe mai aspre în al doilea dosar penal, la instanța de fond
Dan Victor Teodorescu, Ion Militaru Ion și Vali Ionaşcu au mai fost condamnați joia trecută, pe 13 octombrie, și în cel de-al doilea dosar, care a fost tot pe rolul Judecătoriei Ploieşti ca primă instanţă. De această dată, în toamna anului 2012, procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe cei trei pentru că “în perioada 2005 – 2008 (…) au vândut din patrimoniul acestei societăţi comerciale bunuri (clădiri, cazane, turnuri de răcire etc.) la o valoare inferioară decât cea stabilită de evaluatorul autorizat. În consecinţă, SC Brazi Industrial Parc SA a fost prejudiciată cu suma totală de 7.713.978,58 lei (cuantum calculat la momentul săvârşirii faptelor), sumă care constituie, totodată, şi avantajul patrimonial obţinut de agenţii economici cu capital privat care au achiziţionat acele bunuri”.
În acest al doilea dosar, judecătorii au dat sentințe mai aspre decât în prima cauză tuturor celor trei inculpați. Astfel, Dan Victor Teodorescu a fost condamnat pentru abuz în serviciu la cinci ani de închisoare în regim de detenție, Ion Militaru Ion a primit patru ani și jumătate de închisoare, iar Vali Ionașcu – la pedeapsa de patru ani de închisoare, în regim de detenție. Instanța de fond care a judecat acest al doilea dosar i-a mai obligat pe cei trei inculpați și la plata în solidar a sumei de 7.713.978,58 de lei, reprezentând despăgubiri materiale, plus câte 9.000 de lei fiecare cheltuieli de judecată. Sentinţa poate fi atacată cu apel.