V. Stoica

11 decembrie. În plin sezon rece și deja cu gândul la tăierea porcului și la sarmalele pe care le vor pune pe masa de Crăciun, românii vor merge în fața urnelor pentru a-și alege noii reprezentanți în Parlament. Indiferent de prezența la vot, instituțiile care colaborează pentru organizarea scrutinului – prefecturile, primăriile din teritoriu, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Electorală Permanentă – sunt obligate să pună la punct fiecare detaliu pentru ca alegătorul să nu aibă probleme atunci când se va gândi sau răzgândi cu cine sau dacă va vota în ziua de 11 decembrie.
Ieri, Autoritatea Electorală Permanentă și Instituția Prefectului Prahova au invitat primarii și secretarii de primării prahovene să participe la singura ședință de instruire în vederea organizării alegerilor parlamentare din luna decembrie. Reprezentanții Poliției și STS au atras atenția edililor în legătură cu problemele care ar putea apărea din cauza… băuturii și a internetului!
O ședință care părea inițial monotonă a fost o adevărată sursă de informații devoalate în legătură cu scrutinul de la localele din luna iunie, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale Ploiești, colonelul Radu Stoian, fiind unul dintre cei prezenți care a dat în vileag cât de mult le pasă unor primari de organizarea alegerilor.
De exemplu, la alegerile din luna iunie, în 14 secții de votare din Prahova au fost probleme “minore” cu sistemul informatic, care au fost rezolvate în timpul procesului electoral, nefiind nevoie de întreruperi. Aici va fi nevoie de reconfigurarea sistemelor din secțiile de votare, însă un lucru care denotă lipsa de interes a unor edili, în ciuda instructajelor la care ar trebui să participe, este acela că au existat primării care nu s-au interesat să-și plătească facturile emise de furnizorii serviciilor de internet, pentru ca sistemul informatic de prevenire a votului multiplu să poată funcționa. Serviciul de Telecomunicații Speciale a avut de-a face cu primari care “uitaseră” să-și plătească netul și, prin urmare, conexiunea la internet nu funcționa. Tocmai de aceea, șeful STS Prahova, colonelul Stoian, a făcut un apel mai puțin obișnuit către primarii și secretarii aflați ieri în sala Palatului Administrativ din Ploiești: “Nu uitați să vă achitați facturile la internet!”, însă i-a și avertizat pe aceștia să caute persoane mai potrivite care să se ocupe de activitatea informatică în secțiile de votare.
Comisarul șef de poliție Dragoș Soare, șeful Serviciului Ordine Publică, le-a pus în vedere primarilor să țină cont, pe de altă parte, de prevederile legale referitoare la panotajul electoral, dar și la asigurarea în condiții legale a transportului sacilor cu buletine de vot la Ploiești, la finalizarea procedurilor de numărare a buletinelor de vot. Astfel, unul dintre lucrurile la care ar trebui să fie atenți edilii este amplasarea corectă a panourilor de afișaj electoral (n.n.– afişele fiind singurele posibilități legale pentru politicieni de a-și face cunoscută candidatura), adică panotajul să nu fie mai aproape de 500 de metri de secțiile de votare. Pe de altă parte, însă, un alt lucru care trebuie luat în seamă serios este… băutura. Băutura, bat-o vina, pare să fie – în zi de alegeri – provocatoare de conflicte stradale, dar și de… presupuse mite electorale care sunt raportate din teritoriu! Așadar, primarii trebuie să mai fie atenți și la bețivi și să ia măsuri pentru ca să nu se vândă băuturi alcoolice în preajma secțiilor de votare, dar și la un alt gen de posibile infracțiuni generate de aburii alcoolului și ai influențelor politice. Astfel, edilii au fost sfătuiți să fie atenți cum se autorizează adunările electorale și în ce locații, pentru ca nu cumva, grupări politice adverse să ajungă să-și împartă același interval orar și aceeași locație la mitingurile de promovare a candidaților.
Pe de altă parte, calendarul de pregătire a alegerilor parlamentare din luna decembrie a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca primarii să țină cont de tot ceea ce trebuie să facă. Printre temele edililor: să pună la punct listele electorale permanente și să radieze din oficiu persoanele decedate, să fie atenți ca nu cumva vreun candidat să își lipească mai mult de două afișe pe panourile electorale, să pregătească secțiile de votare cu toate cele pentru un proces electoral fără probleme (fiind obligatorie și amplasarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități la fiecare secție de votare).