Violeta Stoica

Insolvența este mai aproape decât oricând de societatea Transport Călători Express Ploiești, care asigură – încă – serviciul public de transport. Multe ar putea fi societățile care să solicite declanșarea procedurii insolvenței, din cauza datoriilor pe care TCE le are către furnizorii de piese, de materiale sau către prestatorii de servicii. Deocamdată, unul singur – o firmă din Brașov – a depus la Tribunalul Prahova cererea de deschidere a procedurii la solicitarea creditorului.
Cu toate că a trecut, recent, printr-o majorare de capital cu cinci milioane de lei, Transport Călători Express se târăște, încet-încet, către o inevitabilă insolvență și, prin urmare, către o reorganizare foarte strictă, ce ar putea să implice și reduceri de personal.

Chimono Com SRL Brașov, prin avocatul Daniel Diaconu, a depus la Tribunalul Prahova, Secția II Civilă, de contencios administrativ și fiscal, o cerere de deschidere a procedurii insolvenței pentru Transport Călători Express. Firma care a cerut, în calitate de creditor, insolvența TCE este furnizorul de anvelope al societății de transport. Deocamdată, nu s-a stabilit data la care va fi luată în discuție această solicitare și nici nu este exclusă posibilitatea ca și alte societăți la care TCE este datoare să intre în hora cererilor de deschidere a procedurii insolvenței.
Peste 4,5 milioane de lei înregistra ca datorii Transport Călători Express la mijlocul lunii august, bani pe care ar fi trebuit să îi achite după emiterea facturilor de către furnizorii de piese de schimb, de furnizorii de materiale sau de prestatorii de servicii.
Chiar dacă, să spunem, Tribunalul Prahova nu ar fi de acord cu cererea de deschidere a procedurii insolvenței la solicitarea creditorului Chimono Com SRL, lucrurile rămân împotmolite pe un făgaș mocirlos, pentru că vinerea viitoare, mai precis pe 23 septembrie, Transport Călători Express are termen la Înalta Curte de Casație și Justiție în procesul cu Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești. În principiu, magistrații Instanței Supreme au admis recursul înaintat de TCE, asta nu înseamnă, automat, că judecătorii vor și da dreptate reprezentanților Transport Călători Express. În acest caz, este vorba despre achitarea unei sume considerabile, de aproape 11 milioane de lei, către Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești.

Ce înseamnă insolvenţa?

Potrivit legislației în vigoare, cererea de deschidere a procedurii insolvenței poate fi introdusă doar în cazul în care creanța invocată de către creditorul care a formulat cererea în instanță depășește valoarea de 40.000 de lei.
Pe de altă parte, însă, creditorul poate să precizeze – în cadrul cererii de deschidere a procedurii insolvenței – și un specialist în insolvență care ar urma să fie numit administrator judiciar provizoriu sau lichidator judiciar provizoriu.
Potrivit articolului 70 din Legea insolvenței, orice creditor poate să solicite deschiderea procedurii de insolvență împotriva unui debitor care se prezumează a fi în insolvență. În cadrul cererii care se depune la instanța județeană, creditorul trebuie să precizeze, printre altele, cuantumul creanței.
Creditorul poate fi obligat la plata unei cauțiuni de până la 10% din valoarea creanței pretinse, care va putea fi folosită de către debitor pentru acoperirea daunelor produse în cazul respingerii cererii de deschidere a procedurii.
Atribuţiile judecătorului-sindic sunt limitate la controlul judecătoresc al activităţii administratorului judiciar şi/sau al lichidatorului judiciar şi la procesele şi cererile de natură judiciară aferente procedurii insolvenţei. Atribuţiile manageriale aparţin administratorului judiciar sau, în mod excepţional, debitorului, dacă acestuia nu i s-a ridicat dreptul de a-şi administra averea. Deciziile manageriale ale administratorului judiciar, lichidatorului judiciar sau debitorului care şi-a păstrat dreptul de administrare pot fi controlate sub aspectul oportunităţii de către creditori.
De la data deschiderii procedurii de insolvență se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului.
Deschiderea procedurii ridică debitorului dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile şi de a dispune de acestea dacă nu şi-a declarat intenţia de reorganizare.