Violeta Stoica
Rezultatele analizelor de la două dintre probele recoltate din laptele crud de bovine, de la ferme din județul Prahova, au generat în rândul specialiștilor de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova declanșarea măsurilor de control suplimentare la unitățile din care au fost prelevate mostrele transmise la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București. Două dintre probe s-au dovedit a fi pozitive la E.coli verotoxigenă. Așadar, inspectorii DSVSA Prahova au luat măsurile de stabilire a trasabilității în vederea identificării sursei de contaminare pentru unitățile din care fuseseră prelevate probele trimise la analiză, în Capitală.
La nivel național, timp de mai bine de o lună s-au făcut verificări pentru determinarea prevalenței Escherichia Coli verotoxigenă, rezultatele fiind pozitive la 14 dintre probele prelevate din abatoare, magazine alimentare, restaurante și de la ferme din județele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraș Severin, Bistrița Năsăud, Olt și Prahova.
În Prahova, potrivit datelor oficiale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a recoltat mai multe probe, în conformitate cu Planul național de control pentru determinarea prevalenței E. Coli verotoxigene (VTEC), din mai multe medii – cum ar fi din carne tocată, carne preparată, carne tranșată, lapte şi produse din lapte. 16 probe au fost expediate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară București și, la începutul lunii august și la începutul lunii septembrie, DSVSA a primit prin e-mail rezultatele la două dintre probele de lapte crud expediate, la care a fost diagnosticată contaminarea probelor cu E. Coli verotoxigenă. Pentru că ambele rezultate au fost pozitive la E.coli verotoxigenă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a notificat cele două unități de la care au fost recoltate probele de lapte crud bovine, privind măsurile care trebuie luate la nivelul exploatațiilor, respectiv: interzicerea comercializării laptelui crud, prin automatele de lapte; laptele crud obținut în exploatație să fie procesat într-o unitate autorizată sanitar veterinar și folosit în procesare numai după efectuarea tratamentului termic (pasteurizare).
De asemenea, se impune și verificarea și îmbunătățirea condițiilor de igienă la nivelul fermei, pornind de la igiena mulsului și până la igiena utilajelor și a ustensilelor folosite (aparate de muls, conducte de colectare a laptelui muls către tancul de răcire, tanc de răcire, recipienți din inox, etc). Pe de altă parte, trebuie menționat că reluarea activității de comercializare a laptelui crud se va realiza numai cu avizul DSVSA Prahova, după verificarea documentelor privind eficiența igienizării și a calității laptelui privind E. Coli, prin prelevarea de probe.
Potrivit DSVSA Prahova, vor fi organizate, în continuare, acțiuni de inspecție şi recoltări de probe de la unitățile de producție, depozitare şi comercializare a produselor de origine animală şi nonanimală, pentru verificarea respectării condițiilor igienico-sanitare de funcționare ale acestora, a calității produselor comercializate şi a respectării regulilor impuse de legislația privind siguranța alimentelor în vigoare.
Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă – care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016 – presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
O tulpină agresivă a bacteriei
Deși E.coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găsește, în mod normal, în intestinul omului și al animalelor, există anumite tulpini care sunt implicate în producerea de boli diareice și de infecții urinare, una dintre acestea fiind și E.coli verotoxigenă care, în cazurile grave, poate să conducă la apariția colitelor hemoragice și a sindromului hemolitic uremic. Sindromul hemolitic uremic este o complicație majoră, care este un tip de insuficiență renală și apare, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la circa 10% dintre cazurile de boală diareică, fiind, în special, afectate persoanele în vârstă și copiii cu vârste de până la cinci ani.
Potrivit acelorași instituţii responsabile, surse de contaminare sunt produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă – mai ales cea tocată insuficient preparată termic.