Violeta Stoica

Trei cadre didactice din județul Prahova – unul de engleză, unul de română și unul din învățământul preșcolar – au obținut nota maximă la examenul național de definitivare în învățământ. Deși, probabil, mulți s-ar aștepta să predea la școli sau la licee importante din Ploiești sau din Câmpina, cele trei cadre didactice instruiesc în sălile de clasă elevii de la instituții de învățământ din mediul rural, respectiv din comunele Sângeru, Măgurele și Filipeștii de Pădure.
Remarcabil este și faptul că, anul acesta, procentul de promovabilitate la examenul de definitivat este mult mai mare decât în anul 2015, ajungând, înainte de contestații, la 71,68%, în condițiile în care anul trecut procentul a fost de numai 48%. Practic, potrivit declarației inspectorului școlar Magdalena Georgescu (ISJ Prahova), din 219 lucrări, 157 au fost evaluate cu note peste 8.00, iar, la polul opus, trei note au fost sub 5.00.
Rezultatele au fost afișate, ieri, la centrul de examen de la Colegiul Național “Jean Monnet” din Ploiești, dar și publicate pe site-ul dedicat acestei probe importante pe care trebuie să o promoveze cadrele didactice.
Profesorii de zece ai Prahovei, la examenul național pentru definitivare în învățământ din acest an, predau în școli din mediul rural, spulberând, astfel, mitul că numai în mediul urban există cadre didactice de excepție. Elena Camelia Arsenie (profesor de limba și literatura română la Liceul Tehnologic Sângeru), Anca Maria Grigore (profesor de limba și literatura engleză la Școala Gimnazială Măgurele) și Gabriela Mădălina
Gheorghe (educatoare – limba și literatura română pentru copii la Grădinița cu program prelungit nr. 2 Filipeștii de Pădure) sunt cele trei cadre didactice care au dat definitivatul în 2016 și au obținut nota maximă la probele de examen.
La polul opus, trei candidați la obținerea definitivării în învățământ au obținut note sub 5.00, la religie, educație muzicală și limba și literatura română.
Există și cazuri, însă, de cadre didactice care au ratat a treia oară, anul acesta, obținerea definitivării în învățământ, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea să predea decât ca suplinitori calificați, iar titularii își pierd automat această calitate tot la trei încercări eșuate de promovare a examenului național de definitivare. Numărul maxim de participări la acest examen este de trei.
Candidații care au susținut examenul în acest an au îndeplinit toate condițiile de participare – efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs, minimum media 8 la inspecţiile speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar.
După ce ieri s-au afișat și publicat pe site-ul specializat primele rezultate, urmează ca până în această după-amiază, între orele 9.00-15.00, să se depună contestaţii.
Dacă diferența dintre nota finală acordată de comisia de soluționare a contestațiilor și nota finală stabilită în urma evaluării inițiale este mai mare de 0,5 puncte, dar mai mică sau egală cu 1 punct, rămâne definitivă nota acordată de comisia de soluționare a
contestațiilor. Conform metodologiei aplicate până anul trecut, dacă diferenţa dintre nota finală acordată de comisia de contestaţii şi nota finală stabilită în urma evaluării iniţiale era mai mare de 0,5 puncte, rămânea definitivă nota acordată de comisia de contestaţii.
În schimb, dacă diferența dintre nota finală acordată de comisia de soluționare a contestațiilor și nota finală stabilită în urma evaluării inițiale este mai mare de 1 punct, se constituie, prin decizie a inspectorului școlar general, o nouă comisie de recorectare din patru membri evaluatori, organizați în două subcomisii, prima subcomisie formată din evaluatori proveniți din comisia de evaluare, iar a doua subcomisie formată din evaluatori proveniți din comisia de contestații. Cele două mențiuni trebuie făcute, având în vedere că la examenul din acest an s-au modificat – prin ordin de ministru – modalitățile de rezolvare a contestațiilor.
Rezultatele finale se vor afișa pe 18 august la centrul de examen de la Colegiul Național “Jean Monnet” din Ploiești şi pe www.definitivat.edu.ro.