V.Stoica

Avalanșa de accidente produse în prima jumătate a acestei luni – unele soldate și cu decesul celor implicați în evenimentele rutiere – ar putea să conducă la un record al incidentelor înregistrate într-o singură lună în traficul prahovean.
Zeci de oameni mor, anual, pe drumurile din județul Prahova, ca urmare a producerii unor accidente rutiere. Anul trecut, 48 de persoane au decedat în trafic, în nu mai puțin de 387 de accidente rutiere grave care au avut loc pe arterele de circulație prahovene.
Săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, s-a produs cel mai cumplit accident rutier din luna august, în apropiere de Ploiești, în urma căruia cinci tineri de până în 21 de ani au murit pe loc din cauza leziunilor suferite la impact.
Aproape că nu a existat zi de la începutul lunii august în care să nu se producă un eveniment rutier pe drumurile din județul Prahova. Unele dintre acestea s-au soldat cu decese multiple, cum a fost accidentul din a doua jumătate a săptămânii trecute când, în miez de noapte, pe o vreme ploioasă, un autoturism în care se aflau cinci tineri cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, a intrat în plin într-un tir. Șoferul și cei patru ocupanți ai locurilor din mașina zdrobită au murit pe loc, acesta fiind cel mai cumplit accident rutier produs până ieri, în luna august, în județul Prahova.
Această lună pare să fie – până în prezent – una cu un bilanț tragic pe șoselele din Prahova, cea mai neagră zi fiind vineri, 12 august, când s-au produs trei accidente grave, în două dintre acestea decedând șase persoane. În afara celor cinci tineri care au murit în evenimentul rutier din apropiere de Parcul Industrial Ploiești, pe DN 72, un alt accident grav, soldat cu un mort, a avut loc pe un alt drum național care străbate județul Prahova. La intersecția dintre DN1 și intrarea spre comuna Florești, autoturismul în care se aflau cinci tineri – elevi la Școala de Poliție – a intrat într-o autocisternă și, în urma impactului, unul dintre pasageri a decedat. Vineri seară, pe de altă parte, pe DN1B, s-a mai petrecut un accident soldat cu patru răniți.
Cel puțin două accidente au avut loc zilnic în județul Prahova, de la începutul lunii august și până ieri, în multe dintre acestea fiind implicați atât bicicliști, cât și motocicliști și pietoni.
Două dintre evenimentele rutiere au fost mai puțin obișnuite, un bărbat din Balta Doamnei a decedat după ce a căzut dintr-o căruță, iar o femeie s-a rănit ușor când a căzut dintr-un trenuleț de agrement, pe strada Mănăstirii din stațiunea Sinaia.
Potrivit statisticilor din ultimii ani, însă, cel puțin în perioada 2011 – 2015, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere pe raza județului Prahova a scăzut cu 47%, dar, având în vedere evoluția evenimentelor din ultima perioadă, se pare că acest raport nu va mai fi valabil pentru acest an. Conform datelor oficiale, în anul 2015, cele mai multe accidente grave de circulaţie s-au produs pe drumurile naţionale (39,1%) şi pe străzi (36,6%), printre cauze regăsindu-se viteza neregulamentară, traversarea neregulamentară a pietonilor, abateri ale bicicliştilor, neacordarea de prioritate altor vehicule şi pietonilor.

• Cel mai grav accident din acest an, în luna februarie, pe Centura de Vest

Dimineața zilei de cinci februarie 2016 va rămâne în memoria tuturor celor implicați în cel mai cumplit accident petrecut în ultimii ani pe raza județului Prahova. În acea zi, pe Centura de Vest a Ploieștiului, un autobuz a intrat într-o autobasculantă, cinci persoane din mijlocul de transport public decedând pe loc, printre acestea aflându-se și șoferul. Alți 28 de oameni au fost răniți și au ajuns la spital, patru dintre aceștia fiind minori cu vârste între 9 și 17 ani. A fost nevoie de instituirea codului roșu de intervenție în acest caz.
La data respectivă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti s-a constituit un dosar referitor la acest accident.