Deocamdată, la instanțele de fond, autoritatea nu a avut câștig de cauză în unele procese

Violeta Stoica

Sfârșitul anului 2014 poate fi considerat un punct de referință pentru mai multe instituții implicate în restituirea proprietăților, în special a terenurilor forestiere din multe zone ale țării. Autoritățile cu atribuții de verificare, control și cercetare penală a modului în care au fost emise titluri de proprietate – asupra unora planând ideea că ar fi fost eliberate cu încălcarea legislației în vigoare, dar și cu complicitatea unor membri ai comisiilor de specialitate din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) – se înghesuiau să se bată cu cărămida-n piept că trebuie anulate multe titluri de proprietate emise de comisiile județene de fond funciar, iar anchetele prin care se cerceta ilegalitatea unor fapte curgeau zilnic.
Și în Prahova, ultimele două luni ale anului 2014 au venit cu o avalanșă de sesizări în această privință, cinci dintre acestea fiind făcute către mai multe instituții ale statului chiar de către conducerea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Și Prahova a fost lovită în plin de subiectul mafiei retrocedărilor de terenuri agricole sau forestiere, la sfârșitul anului 2014, după ce Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a solicitat procurorilor și Poliției Române declanşarea unor verificări în legătură cu retrocedarea a mii de hectare de teren, în mai multe comune prahovene.
La aproape doi ani de la comunicarea rezultatelor verificărilor efectuate de către ANRP la unități administrativ-teritoriale din județul Prahova, am solicitat autorității respective informații suplimentare în legătură cu drumul pe care l-au luat sesizările făcute la sfârșitul anului 2014, privitor la retrocedările considerate cu probleme de natură legală.
Potrivit reprezentanților ANRP, către Inspectoratul General al Poliției Române au fost înaintate două sesizări, referitoare la retrocedarea a 2689 de hectare de teren forestier în comuna Valea Doftanei și, respectiv, referitoare la retrocedara a 876 de hectare de teren forestier în localitatea Filipeștii de Pădure. Către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au fost transmise alte două sesizări – privitoare la retrocedarea a 980 de hectare de teren de pădure la Măgureni și a altor 50 de hectare de teren arabil la Păulești, iar o a cincea sesizare (ca urmare a verificărilor efectuate în anul 2014) a fost înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la retrocedarea a 388 de hectare de teren forestier în Azuga.
Compartimentul de Comunicare și Transparență instituțională al ANRP a precizat, pe de altă parte, că s-au transmis solicitări instanțelor de judecată pentru anularea hotărârilor comisiilor locale și județene de fond funciar, prin care au fost retrocedate suprafețele de teren menționate. “Dosarele astfel formate pe rolul instanțelor se află în diverse stadii procesuale. Până în prezent, nu au fost anulate titluri de proprietate emise de autoritățile locale din județul Prahova verificate de ANRP”, au transmis reprezentanții Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, la solicitarea ziarului Prahova.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, pe rolul Tribunalului Prahova și al Curții de Apel Ploiești există o serie de procese în diferite etape între Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și comisiile locale și cea județeană de fond funciar pentru anularea actelor emise. Cel puțin în două dintre aceste cazuri (Filipeștii de Pădure și Măgureni), ANRP a pierdut la instanța de fond acțiunea civilă depusă în vederea anulării unor acte juridice, pentru care s-a cerut şi constatarea nulității acestora. După contestarea hotărârilor date de instanța de fond, dosarele respective se află în stare de judecată la instanța superioară, în faza de apel.