V. Stoica
Organizația Greenpeace România a publicat, recent, un raport referitor la tăierile ilegale de arbori de la nivel național, care arată situații îngrijorătoare, din care reiese că media zilnică a tăierilor ilegale de arbori a fost, în anul 2015, de 96 de cazuri în întreaga țară.
Potrivit sursei citate, în cursul anului 2015, autoritățile au înregistrat 34.870 de cazuri de tăieri ilegale, cel mai mare număr fiind în Argeș, Vrancea și Bacău, însă și județul Prahova se află în prima jumătate a acestui clasament, cu 868 de cazuri semnalate anul trecut.
Prahova se situează, pe de altă parte, pe locul șapte la nivel național într-un top al diferențelor înregistrate între numărul de cazuri investigate de diferite instituții ale statului pe zona tăierilor ilegale de arbori. Astfel, potrivit Greenpeace România, polițiștii au investigat 868 de cazuri, angajații Romsilva – 540, jandarmii – 30, în timp ce Garda Forestieră – nouă cazuri investigate.
În ultimul secol, suprafața acoperită de pădure din teritoriul României a scăzut sistematic, ajungând să fie, în prezent, mai mică decât media din statele Uniunii Europene. Deși autoritățile române spun că ar trebui ca și țara noastră să ajungă cel puțin la 30%, având în vedere că, în prezent, se situează la aproape 29%, la nivel național s-au înregistrat și în cursul anului trecut zeci de mii de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce înseamnă că este foarte dificil, în continuare, ca pădurile din România să revină la starea din urmă cu un secol.
În ciuda diferitelor instituții ale statului care trebuie să urmărească legalitatea transportului și comercializării materialelor lemnoase, la numărul de urgență 112 s-au înregistrat 777 de apeluri din județul Prahova referitoare la posibile transporturi ilegale de materiale lemnoase, din octombrie 2014 (de când a fost lansat programul de prevenire a tăierilor ilegale) și până la data de 7 iulie a acestui an. Din totalul menționat, 128 de transporturi au fost clasificate ca ilegale, având în vedere că s-a dovedit că nu erau înregistrate în baza de date a programului de prevenire a tăierilor ilegale de arbori.
“În România suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XX-lea, ajungând azi la 28,9%. Astfel, ne aflăm mult sub media UE de 32,4% și considerabil sub capacitatea și optimul calculat la 35%. În prezent, în România, pădurile acoperă 6,90 milioane de hectare, aproximativ jumătate fiind proprietate publică a statului sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva RA, iar cealaltă jumătate proprietate privată a statului, a unităților administrativ-teritoriale, a obștilor și a persoanelor fizice”, arată reprezentanții Greenpeace România.
l S-a lansat platforma online www.salvezpadurea.ro
Joi, 7 iulie, Greenpeace România a lansat platforma online www.salvezpadurea.ro, unde orice persoană poate raporta direct către autorități orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal, portal considerat un instrument menit să ofere transparență actului de administrare a pădurilor din România, dar și să contribuie la combaterea fenomenului tăierilor ilegale de arbori.
Potrivit celor de la Greenpeace, de pe platforma salvezpadurea.ro sesizările vor fi trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective și spre știința Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul județului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorități și măsurile luate.
Platforma cuprinde informații și instrucțiuni despre cum se poate recunoaște o tăiere ilegală de arbori și ce informații trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil și Garda Forestieră.
„Pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu și de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toți, pentru că pădurile aduc servicii esențiale pentru comunitățile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei la reglarea circuitului apei și protecția solului. Fără păduri mai bune și mai multe decât cele pe care le avem astăzi nu putem vorbi despre dezvoltare durabilă și o distribuție echitabilă a beneficiilor derivate. Fără implicarea tuturor, fără mai mulți ochi în pădure, nici nu vom vedea cum vom pierde această resursă de mediu esențială pentru viața noastră”, spune Valentin Sălăgeanu, Reprezentant Greenpeace România.