Premierul britanic, Theresa May, l-a informat pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Marea Britanie va renunța să asigure președinția rotativă a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, a anunțat, ieri, executivul de la Londra, potrivit AFP.
Theresa May l-a anunțat, marți, telefonic, pe Donald Tusk, de decizie, transmițând că țara sa „va fi extrem de ocupată cu negocierile privind ieșirea din UE”, a spus un purtător de cuvânt.
Marea Britanie trebuia inițial să preia această președinție după Malta și înainte de Estonia. Decizia survine la nici o lună după referendumul la care britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană. Belgia este „dispusă” să preia peşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene în cea de-a doua jumătate a anului 2017, a anunţat, tot ieri, Ministerul Belgian al Afacerilor Externe, potrivit Le Figaro online.
Ministrul ungar de Externe a anunţat de asemenea, marţi, că ţara sa a semnalat Uniunii Europene că este pregătită să preia de la Marea Britanie responsabilitatea de a deţine preşedinţia prin rotaţie a Blocului comunitar în cea de-a doua jumătate a anului 2017. Acesta a spus că retragerea Marii Britanii din UE a ridicat semne de întrebare grave şi a generat presupuneri privind anumite probleme precum statutul preşedinţiei UE prin rotaţie, în contextul negocierilor privind ieşirea ţării din Blocul comunitar.
Ministrul a spus că Ungaria, cu ajutorul partenerilor săi din cadrul Grupului de la Vişegrad, este singurul stat membru UE care a prezentat un răspuns de succes în faţa principalelor provocări în ceea ce priveşte situaţia anormală din Europa, cum ar fi criza migraţiei.