* Zona de agrement s-a închis din cauza disputelor dintre administrator și autoritatea locală
Violeta Stoica
Prahovenii care își oblojeau unele afecțiuni reumatismale sau de altă natură la Băile Valea Stelii de la Țintea – orașul Băicoi nu vor mai avea unde să meargă la tratament mai aproape de casă, pentru că zona de agrement care luase amploare în ultimii ani a fost închisă, în urma unui conflict între societatea care avea în concesiune terenul și Primăria Băicoi.
Reprezentanții societății aflate acum în insolvență se consideră nedreptățiți de modul în care s-au derulat procedurile de evacuare, solicitând, ca o ultimă soluție de redeschidere a băilor de la Valea Stelii, anularea deciziilor luate până în prezent și reluarea activității în zona de agrement de la Țintea, singura de acest gen din jumătatea de sud a județului Prahova.
Printr-un act adițional la un contract de concesiune încheiat între Primăria Băicoi și o firmă din Ploiești, în vara anului 1997, societatea SC Emiflor Serv a preluat contractul și a dobândit calitatea de concesionar pentru terenul în suprafață de 25.000 de metri pătrați aflat în orașul Băicoi – Băile Valea Stelii.
În timp, au fost realizate diferite investiții pe terenul respectiv, însă în anul 2014, Consiliul Local Băicoi a decis să rezilieze contractul de concesiune (încheiat pentru o perioadă de 49 de ani) pe motiv că firma care administra Băile Valea Stelii nu ar fi respectat obligațiile asumate prin contractul de concesiune. Și de aici a început tăvălugul proceselor între cele două părți semnatare ale contractului de concesiune și ale actelor adiționale încheiate ulterior. Proces pentru suspendarea executării actului administrativ, proces pentru anularea actului administrativ emis în 2014 prin care consilierii locali din Băicoi au aprobat rezilierea contractului de concesiune, procese pentru contestarea unor procese verbale de contravenție (câștigate de pârât, respectiv de Emiflor Serv), procese intentate de Primăria Băicoi pentru evacuarea firmei de la Băile Valea Stelii. Nu comentăm modul în care s-au derulat aceste procese, însă, la sfârșitul lunii iunie 2016, s-a ajuns la o decizie emisă de Tribunalul Prahova prin care s-a pus lacăt, la propriu, pe poarta de acces în incinta băilor de nămol și a băilor sărate de la Țintea.
Avocatul societății care a avut încheiat contractul de concesiune cu autoritatea locală pentru imobilul din Bd. Independenței nr. 168 – stațiunea Valea Stelii – încearcă acum să rezolve tot în instanță problema evacuării din zona de agrement, arătând că firma care se află în insolvență este pusă în situația de a fi fost “privată de dreptul de proprietate”. “La adresa de unde am fost evacuați se află (…) sediul social al societății noastre, avem activitate, contracte încheiate pentru numeroase evenimente (n.n. – în incintă fiind și spații special destinate pentru organizarea de evenimente), pe care nu le vom putea onora, fapt ce va atrage răspunderea noastră”, se arată într-o solictare de emitere a unei ordonanțe președințiale pentru a se permite accesul în incinta Băilor Valea Stelii.
Avocatul firmei aflate în insolvență arată, în această cerere, și că la executarea evacuării “nu s-a avut în vedere că, atâta vreme cât o instanță nu a respins definitiv acțiunea privind anularea HCL prin care s-a revocat contractul de concesiune, clauzele acestuia sunt valabile, una dintre ele fiind aceea a dreptului de retenție pentru lucrările efectuate, care sunt în sumă de 2.000.000 lei”.
Până la încheierea definitivă a acestor dispute în instanțe, lucrurile rămân, din păcate, cel puțin o perioadă, așa cum se prezintă acum: dacă nu va fi emisă o hotărâre judecătorească de revenire la situația dinainte de evacuare, persoanele care mergeau la Valea Stelii pentru a se bălăci în apele sărate sau a se scălda în noroi vor fi întâmpinate de lacătul pus pe poarta de la intrare în zona de agrement. Am solicitat și reprezentanților Primăriei Băicoi detalii și un punct de vedere oficial în legătură cu acest conflict și în legătură cu evacuarea/ închiderea băilor de la Valea Stelii și cu viitorul acestei investiții. Până la închiderea ediției, nu am primit un răspuns la solicitare, însă menționăm că vom publica punctul de vedere al autorității locale imediat ce acesta ne va fi transmis.