Curtea Constituţională a Austriei a anunţat ieri că a invalidat rezultatele alegerilor prezidenţiale în care ecologistul Alexander Van der Bellen a câştigat în extremis în faţa candidatului extremei dreapta Norbert Hofer, în mai, din cauza neregulilor în numărarea unor voturi, scrie AFP. Această decizie fără precedent, care validează recursul înaintat de partidului FPO al lui Hofer, deschide calea unui nou scrutin, cel mai probabil în toamnă. Van der Bellen, care câştigase alegerile cu 50,3% din voturi, ar fi urmat să fie învestit în 8 iulie.
Interimatul la şefia statului va fi asigurată de preşedintele camerei inferioare a parlamentului. Un tur secund al alegerilor „trebuie organizat din nou în întreaga Austrie”, a anunţat Gerhart Holzinger, preşedintele Curţii Constituţionale. „Această decizie este destinată întăririi încrederii în statul nostru de drept şi în democraţie”, a adăugat judecătorul, care a precizat că anularea nu înseamnă „nici câştigători, nici perdanţi”. Judecătorii nu au notat fraude sau manipulări în timpul scrutinului din 22 mai ci o acumulare de neglijenţe în numărătoarea urnelor şi a voturilor prin corespondenţă, care au dus la anularea alegerilor.
Ancheta şi audierile Curţii au confirmat că mai multe zeci de mii de buletine de vot prin corespondenţă au fost numărate fie în afara orelor legale, fie de persoane neautorizate, o practică până acum larg tolerată.