Cea mai mare parte din risipa alimentelor are loc la domiciliu, aproximativ 60%, în timp ce discuția publică este foarte concentrată pe risipa din lanțurile de retail, a declarat, ieri, secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop, la conferința „EAT SMART”, citat de Agerpres.
„În România, nu știu sigur cifrele, dar îmi aduc aminte ca ordin de mărime că undeva la 60% din risipa alimentară se întâmplă la domiciliu, nu în retail. Aceasta este o altfel de problemă. Este o problemă dacă vreți de educație, este desigur și o problemă vizavi de ce se oferă și vizavi de ce se cumpără versus nevoile reale de a cumpăra. Risipa alimentară nu se rezolvă în momentul în care donezi alimente aproape expirate, ca să nu vorbesc de faptul că tot ceea ce înseamnă aproape expirat este în sine o discuție separată și foarte vastă. Nu pot să am o tonă de salam, să o descarc în curtea unei școli sau a unui ONG și să spun: gata, mi-am rezolvat problema cu risipa alimentară”, a spus Raul Pop. Secretarul de stat a mai menționat și faptul că nu există o potrivire perfectă a nevoii alimentare cu cea a alimentelor care se risipesc. Acesta a atras atenția că în momentul de față este foarte ieftin să arunci alimente, deoarece este un act gratuit.
De asemenea, Francois Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, a prezentat o lege care previne risipa de alimente și care a fost adoptată la începutul anului în Franța. Acesta a precizat că este nevoie de implicarea societății civile în asemenea inițiative. Potrivit datelor prezentate de organizatorii conferinței, în România, cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriilor populației (49%). Acestea sunt urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentației publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), conform datelor furnizate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Românii susțin că principalele motive care îi fac să arunce mâncarea la gunoi sunt degradarea rapidă (26%), estimarea greșită a cantității de alimente care se consumă la o masă (21%), dar și cumpărăturile în exces (14%), conform unui studiu realizat de InfoCons și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).
Alimentele care ajung cel mai des la gunoi, în România, sunt mâncărurile gătite (25%), pâinea sau produsele de panificație (21%), legumele (19%) și fructele (16%).