Marian Dima

Chiar astăzi, 18 iunie, se împlinesc 7 ani de la moartea unuia dintre cei mai buni fotbalişti pe care i-a avut România, Mihai Mocanu, nume de care se leagă şi o parte importantă din istoria Petrolului Ploieşti.
Născut pe 24 februarie 1942, la Constanţa – unde este şi înmormântat de altfel, Mocanu a jucat în echipa naţională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970, fiind adversar direct al legendarului Pele, a făcut parte din “echipa de aur” a Petrolului, care a învins Liverpool – singura din ţara noastră care a reuşit această performanţă – şi a câştigat campionatul, fix în urmă cu 50 de ani!

Fabulos, pentru amintirea acestuia şi istoria fotbalului, un împătitmit al fotbalului din Ploieşti a păstrat un cadou primit de la Mocanu, cu o însemnătate sentimentală, şi nu numai, deosebită, anume fanioanele celor trei adversare avute de România, în 1970, la Mondial, grupa României fiind, cu adevărat, una a marilor valori, campioana mondială Brazilia, Anglia şi Cehoslovacia făcând parte din grupa noastră!
Practic, la fiecare meci, jucătorii au primit de la adversari, la schimb, un fanion (nu cel oficial, de joc), iar Mocanu le-a păstrat pe cele trei şi, după mulţi ani, le-a făcut cadou, acestea fiind păstrate cu sfinţenie, alături de o fotografie devenită celebră, cu fundaşul stânga petrolist şi Pele, în prim plan!
Mihai Mocanu a fost nu numai un simbol al Petrolului, ci şi al întreg fotbalului românesc, fiind votat drept cel mai bun fundaş stânga din toate timpurile al primei reprezentative, printre cluburile din judeţul Prahova care au avut onoarea să-l „angajeze”, la vremea respectivă, pe acesta fiind Rafinăria Câmpina – imediat după juniorat, înainte de a deveni un nume în fotbal, dar şi Conpet Ploieşti – defuncta echipă din Strejnic, unde acesta a fost antrenor, ultimul club din „CV”-ul său! Ironia sorţii, la echipa din Strejnic, desfiinţată de conducerea societăţii, a jucat şi fiul lui Mihai Mocanu, chiar sub comanda tatălui său o perioadă!
În Divizia A, debutul ca fotbalist s-a petrecut la 25 august 1963, în meciul UTA Arad – Petrolul Ploiești (2 – 1), acesta jucând de peste 201 ori în Liga I, până în 12 decembrie 1971, când a bifat ultimul joc în primul eşalon, Petrolul Ploiești – Jiul Petroșani (0 – 1), plecând apoi pentru doi ani, între 1972-1974, la echipa cipriotă Omonia Nicosia, unde şi-a trecut în palmares o cupă şi un titlu. A câştigat campionatul, în 1966, cu Petrolul Ploiești, făcând parte din efectivul care a învins Liverpool, în acelaşi an.
S-a retras din activitatea fotbalistică în anul 1975, la vârsta de 33 ani, după o carieră în care a bifat şi 33 de meciuri în echipa națională de fotbal a României.
Maestru emerit al sportului, cetățean de onoare al municipiului Ploiești, „cel mai bun fundaş stânga” din istoria României, Mocanu merită, oricând, un moment de „aducere aminte” şi un loc special în inima suporterilor petrolişti.

Un alt colecţionar păstrează tricoul acestuia!

Poate singurul tricou al marelui jucător petrolist care mai există – şi se păstrează în condiţii foarte bune- aparţine acum celui mai important colecţionar de „obiecte petroliste” – Doru Alexiu. Preşedinte al Asociaţiei Suporterilor „Constantin Tabarcea”, Alexiu are un tricou, de la Petrolul, îmbrăcat de Mihai Mocanu, acesta fiind expus şi pe siteul propriu al lui Alexiu – https://www.colectiefcpetrolulploiesti.ro.