F. T.

39 de indivizi figurează, în prezent, la rubrica „Most Wanted” a Poliţiei Române – aceştia fiind consideraţi unii dintre cei mai periculoşi infractori din ţară. Respectivii suspecţi sunt fie deja condamnaţi, fie căutaţi pentru a răspunde în faţa anchetatorilor fiindcă au comis fapte periculoase, de la evaziune fiscală până la omor deosebit de grav. Numele şi semnalmentele acestora sunt postate pe site-ul Poliţiei Române la rubrica “Most Wanted”, aceştia reprezentând o categorie distinctă lângă alte aproximativ 1.300 de persoane care figurează la rubrica “Persoane urmărite”.
La categoria “Most Wanted”, figurează de exemplu, un bărbat din Timiş care este căutat de poliţişti încă din anul 1997, fiind condamnat deja la 15 ani de închisoare pentru omor. Conform anchetatorilor, individul l-a omorât pe un cetăţean turc, după ce i-a aplicat două lovituri cu o bâtă de baseball în cap!
De asemenea, o femeie este căutată pentru a răspunde în faţa judecătorilor după ce a creat , prin înşelăciune, un prejudiciu de peste două miliarde de lei în dauna fostei Bănci Agricole.
Cei mai mulţi ani de închisoare îi au de ispăşit indivizii condamnaţi pentru omoruri, violuri, tâlhării sau fapte aflate în concurenţă. Perioada de stat după gratii este cuprinsă între cinci şi 17 ani.
Eforturile de găsire a infractorilor au fost mult simplificate, în ultimii şase ani, ca urmare a colaborării dintre poliţiştii români şi autorităţi din celelalte state membre ale Spaţiului Schengen, începând cu anul 2010.
Astfel, prin intermediul Biroului “Sirene” din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR, media persoanelor depistate de anchetatori, în fiecare săptămână, este de aproximativ 200, incluzând aici atât suspecţi de la rubrica „Most Wanted”, cât şi dintre cei care figurează la rubrica „Persoane urmărite”.