Petre Apostol

Miercuri seară, în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti au avut loc două meciuri de handbal între cluburile de profil aflate în Ligile Naţionale, la masculin şi la feminin, CSM Ploieşti, respectiv HCM Baia Mare, partidele având mize diferite. Mai întâi, echipele feminine s-au confruntat pentru un loc în sferturile de finală ale Cupei României, după care formaţiile masculine au evoluat în ultima etapă din turul playoutului Ligii Naţionale.

Aproape de surpriză în ultimele zece minute

CSM Ploieşti – HCM Baia Mare 27-29 (15-18)
CSM Ploieşti: E. Şerban – Florea (1 gol), Dmitrovic (7), Tivadar (6, 4 din „7 metri”), Burtea-Shutska (2), N. Tudor (2), Farcău (4). Au mai jucat: Tatalovic – Vasilescu, Balaban-Curtean (1 gol), Sheiko (2), Chiricuţă (1, 1 din „7 metri”). Antrenor: Neven Hrupec.
HCM Baia Mare: I. Munteanu – Do Nascimento (5 goluri), L. Marin (3), Szucs (1), Pineau (1), Abbingh (8, 5 din „7 metri”), Ardean-Elisei (5). Au mai evoluat: Dumanska – Vizitiu (2 goluri), Tătar (4), Geiger. Antrenor: Aurelian Roşca.
Arbitri: Georgian Băducu şi Răzvan Voicu (ambii din Buzău).
Observator FRH: Radu Chirvase (Bucureşti).
Aruncări „7 metri”: 6/1 ratată (Dmitrovic) – 6/1 ratată (Vizitiu).
Eliminări „2 minute”: 1 (N. Tudor) – 6 (Szucs – 2, Tătar, Abbingh, L. Marin, Geiger).

După ce a încheiat pe locul al şaselea în Liga Naţională, cel mai bun rezultat din istorie al clubului ploieştean, dar insuficient pentru a se califica în cupele europene, singura şansă a formaţiei CSM Ploieşti de a ajunge într-o competiţie continentală se lega de Cupa României. Însă, echipa antrenată de Neven Hrupec avea încă din primul tur o misiune aproape imposibilă, jucând cu vicecampioana ultimelor două ediţii de campionat şi deţinătoarea Cupei României – HCM Baia Mare.
Cu toate acestea, jucând pe teren propriu, într-un meci eliminatoriu, şi având în vedere problemele de ordin financiar ale clubului băimărean, reprezentanţii ploieşteni sperau într-o surpriză. Meciul a început, însă, în favoarea oaspetelor, care au marcat de patru ori la rând. Tivadar, Dmitrovic şi Farcău au readus speranţele în tabăra ploieşteană, ducând scorul la 8-9 în minutul 14.
HCM Baia Mare a replicat, profitând de jocul inconsistent al gazdelor în ofensivă, distanţându-se la patru goluri în minutul 18, scor 9-13. Principalele marcatoare ale echipei ploieştene, Dmitrovic şi Farcău, au readus egalitatea pe tabela de marcaj, scor 13-13, minutul 22.
Ratând să profite de o superioritate numerică, echipa ploieşteană s-a văzut din nou depăşită de vicecampioanele României, Munteanu fiind un adevărat înger păzitor al buturilor oaspetelor, care s-au desprins la patru goluri, prin Do Nascimento şi Elisei, scor 17-13 (min. 27), pentru a intra la vestiare la scorul de 18-15.
Partea secundă a început destul de confuz, marcându-se un singur gol în primele şase minute. Dar, graţie paradelor excelente ale Ionicăi Munteanu, HCM Baia Mare s-a desprins, scor 26-17, în minutul 46, iar meciul părea încheiat.
Dar, la scorul de 27-20, în minutul 49, CSM Ploieşti parcă s-a trezit la viaţă, profitând şi de câteva eliminări în tabăra oaspete, chiar şi de două jucătoare pentru un minut şi 38 de secunde. Dmitrovic, Tivadar şi Sheiko au făcut KO apărarea ardelencelor, care nu se regăseau pe teren în special în ofensivă, iar CSM Ploieşti a revenit în joc, apropiindu-se la două goluri în minutul 57, scor 26-28.
O nouă paradă a portarului din tabăra oaspete, urmată de un gol reuşit de Marin au pecetluit, însă, victoria vicecampioanelor, cu scorul final de 29-27, trupa din Baia Mare obţinând calificarea în sferturile de finală, care vor fi stabilite după tragerea la sorţi din 4 mai.
În celelalte meciuri din optimile de finală ale Cupei României s-au înregistrat următoarele rezultate: CSM Unirea Slobozia – Măgura Cisnădie 32-22 (16-14), CSM Bistriţa (Div. A) – Rapid Bucureşti 28-34 (13-17), Danubius Galaţi (Div. A) – HCM Roman 16-33 (5-19), SCM Craiova – U Cluj 35-25 (17-16), Dunărea Brăila – HCM Rm. Vâlcea 28-25 (10-12), Alba Sebeş – HC Zalău 35-36 d.l.d. (32-32; 15-19), Corona Braşov – CSM Bucureşti 29-33 (12-16).

Victorie la limită

CSM Ploieşti – Minaur Baia Mare 28-27 (16-12)
CSM Ploieşti: Szopka – Tărîţă, Dediu (2 goluri), Zamfir (3), Capotă (7, 1 din „7 metri”), Al. Farcaş (1), Stăncioiu (5). Au mai jucat: Antonaru – Turcu (9 goluri, 3 din „7 metri”), Botezatu (1), Hodorogea. Antrenor: Dragoş Dobrescu.
Minaur: Pop – Sadoveac (6, 3 din „7 metri”), Mureşan (8), Popescu, Alb. Cristescu (2), Sabou (3), Bera (5). Au mai evoluat: Simulescu – B. Mihai, Buşecan (1), Marta (2). Antrenor: Raul Fotonea.
Arbitri: Gabriel Badiu şi Ioan Barbu (ambii din Cluj).
Observator FRH: Iulian Enache (Braşov).
Aruncări „7 metri”: 7/3 ratate (Al. Farcaş, Turcu, Hodorogea) – 4/1 ratată (Sadoveac).
Eliminări „2 minute”: 8 (Capotă – 3, Zamfir – 2, Al. Farcaş – 2, Tărîţă) – 6 (Sadoveac – 2, Mureşan, Buşecan, B. Mihai – 2).
Cartonaşe roşii: Capotă (3 eliminări), Bera (60).

Echipa masculină de handbal de la CSM Ploieşti şi-a continuat parcursul bun din playout, elevii antrenorului Dragoş Dobrescu reuşind să câştige pentru a doua oară în acest sezon în duel cu formaţia campioană din ediţia trecută a Ligii Naţionale, HCM Minaur Baia Mare.
Asemenea jocului din Cupa României la fete, echipa din Baia Mare a început mai bine, conducând cu 3-1. Capotă, Stăncioiu şi „căpitanul” Szopka au întors rezultatul, iar la jumătatea reprizei CSM Ploieşti se afla în frunte, cu scorul de 8-5. Conducătorul de joc Turcu a majorat, apoi, ecartul, iar în minutul 22, gazdele conduceau cu 13-7, părând că se află în control.
Oaspeţii au mai redus din diferenţă până la pauză, CSM Ploieşti intrând la vestiare în avantaj, scor 16-12.
La reluarea jocului, oaspeţii au fost mai inspiraţi, revenind în joc, scor 17-16 (min. 39). Dar, cu patru goluri consecutive, dintre care trei reuşite de Stăncioiu, ploieştenii au păstrat distanţa, ducând scorul la 21-16, în minutul 46.
A urmat un blocaj al ploieştenilor în momentul în care s-a ajuns în ultimele zece minute, fapt care, inexplicabil, s-a întâmplat în multe alte partide în acest sezon, iar Minaur a întors rezultatul de pe tabelă, prin cinci goluri la rând, scor 24-23 (min. 54).
A fost un final de meci încins, cu multe aruncări de la 7 metri şi eliminări. Ploieştenii au revenit în avantaj, iar după ce Szopka a apărat de la 7 metri aruncarea lui Sadoveac părea că echipa gazdă a rezolvat sorta celor trei puncte puse în joc. Însă, nu a fost aşa, iar Sadoveac s-a revanşat de la 7 metri, la următoarea fază, şi cu 13 secunde înainte de final scorul era egal.
Ploieştenii nu au cedat, Botezatu reuşind să obţină o aruncare de la 7 metri, fiind faultat de Bera exact când sirena suna finalul celor 60 de minute de joc. După ce Bera a primit cartonaşul roşu, pentru proteste, Turcu a înscris de la 7 metri, aducând victoria ploieştenilor, cu scorul de 28-27.
Astfel, CSM Ploieşti încheie turul playout-ului cu patru meciuri fără înfrângere, după ce începuse cu un insucces la Vaslui. În plus, ploieştenii se apropie la cinci puncte de HCM Minaur în clasament, care ocupă locul secund, ultimul care aduce menţinerea în Liga Naţională şi în sezonul următor, fără baraj.
În celelalte meciuri ale etapei s-au înregistrat următoarele rezultate: HC Vaslui – Danubius Galaţi 41-29 (20-14), CSM Focşani 2007 – Energia Târgu Jiu 29-27 (16-11). Astfel, clasamentul s-a echilibrat, iar în ciuda victoriei înregistrate, CSM Ploieşti nu a scăpat de urmăritoarele sale, HC Vaslui şi CSM Focşani 2007, aflate la un punct, respectiv două puncte.