Ana Maxim

Începând de luni, la Ploiești a fost scoasă la vânzare carnea de miel, care va ajunge pe masa de Paște a prahovenilor. Prețul unui kilogram de carne este la nivelul celui de anul trecut- 25 de lei, dar deocamdată cumpărătorii nu prea se înghesuie să își facă aprovizionarea, cei mai mulți preferând să amâne acest moment pentru săptămâna viitoare. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, sacrificarea mieilor este permisă doar în abatoare, iar cumpărătorilor li se recomandă să achiziționeze marfa doar din spații autorizate. Dacă nu țin cont de acest sfat, aceștia își pot pune sănătatea în pericol.
Luni a fost prima zi în care, în spațiul special amenajat la etajul I al Halelor Centrale din Ploiești, s-a vândut carne de miel. Doar câţiva comercianți etalau, ieri dimineață, marfa, în acest loc, în fața câtorva ploieșteni, prețul unui kilogram de carne fiind 25 lei, la fel ca și anul trecut. La Halele Centrale, locul de unde mii de prahoveni fac cumpărături în această perioadă, carnea de miel va fi comercializată până în ziua de Paști, adică până pe 1 Mai. Aproximativ 20 de locuri sunt amenajate pentru cei care doresc să vândă carne de miel la Halele Centrale. Până în prezent,
SC Hale și Piețe SA Ploiești a primit 23 de cereri de a comercializa carne de miel, de la producători din Prahova, Buzău, Argeș și Dâmbovița, care doresc să scoată la vânzare și alte produse cum ar fi carne de porc, carne de oaie și brânză, după cum ne-a precizat directorul SC Hale și Piețe SA Ploiești, Emanuel Adrian Ilie. Până în momentul de față, au fost încheiate opt convenții cu producătorii, marea majoritate a solicitanților de spații pentru comercializarea mărfii urmând să ajungă în Halele Centrale de luni, 25 aprilie. După cum ne-a precizat Mihai Terecoasă, director al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, sacrificarea mieilor este permisă doar în abatoare, în Prahova existând șapte astfel de locuri, la Ploiești, Posești, Ceptura, Buda, Ariceștii Rahtivani, Mănești și Bărcănești. Cumpărătorii sunt sfătuiți să cumpere carnea doar din locurile autorizate – spații amenajate în piețe, măcelării, magazine alimentare. Produsele expuse pe marginea drumurilor, în portbagajele mașinilor nu sunt sigure, iar înainte de a se lăsa tentați de prețurile mai mici, cumpărătorii ar trebui să pună în balanță riscurile la care se expun. Dacă nu țin cont de sfaturile specialiștilor, clienții riscă să achiziționeze carne de miel care nu a fost examinată de medici veterinari și să își pună sănătatea în pericol.
Prahovenii care doresc să aibă pe masă, de Sărbători, și alte preparate din carne mai pot cumpăra, în aceste zile, din Piața Centrală a Ploieștiului, pastramă de oaie, cu 20 de lei/ kg, pulpă de vițel fără os – 20 de lei/ kg, vrăbioară – 24 de lei/kg, cârnați -18,99 lei/kg etc. Cozonacul costă între 5 și 10 lei, ouăle se vând cu prețuri cuprinse între 0,35 și 0,50 lei bucata, telemeaua de oaie se vinde cu 20 de lei/kg, cea de capră cu 17 lei/ kg, cartofii noi costă 6 lei/ kg, roșiile – 4, 99 de lei/ kg, iar salata – 1,5 lei bucata.