SCM U Craiova – Tricolorul LMV Ploiești 3:2 (21:25, 25:17, 26:24, 24:26, 15:11)

Petre Apostol

Echipa masculină de volei Tricolorul LMV Ploiești a reușit să obțină punctul necesar calificării matematice în playoff, chiar în meciul din deplasare cu echipa care până în etapa trecută era neînvinsă în campionat, ocupând prima poziție în Divizia A1, SCM U Craiova.
Elevii antrenorilor Marian Anton și Mădălin Marinescu au evoluat în etapa a XIX-a din prima divizie națională, sâmbătă seară, la Craiova, și au arătat încă din primul set că s-au deplasat în Bănie cu o misiune de îndeplinit și că nu se intimidează de performanțele gazdelor.
După o primă parte echilibrată a setului, ploieștenii s-au desprins la 17:14, menținându-și ecartul până la final, adjudecându-și setul inaugural cu 25:21, la fel ca în meciul de la Ploiești, din tur.
Iar asemenea confruntării din tur, setul secund a aparținut formației pregătite de selecționerul României, Dănuț Pascu. SCM U Craiova s-a distanțat încă din start la două-trei puncte, scor 4:2, 6:3. De la 8:6, gazdele și-au majorat ecartul, prin trei puncte consecutive. Tricolorul LMV a oprit avântul oltenilor, pe moment, însă, printr-o nouă serie de trei puncte la rând, SCM U Craiova a dus scorul la 15:8.
Ploieștenii au revenit în joc după aceea, printr-un parțial de 4:1. Dar, oltenii au găsit soluțiile pentru a se desprinde decisiv, cu cinci puncte la rând, care au dus scorul la cea mai mare diferență înregistrată până atunci – 23:14.
Chiar dacă Tricolorul LMV a salvat două puncte de meci, ecartul a fost prea mare pentru o revenire spectaculoasă, iar SCM U Craiova s-a impus cu 25:17.
În setul al treilea, ambele echipe au avut momentele lor de glorie, însă finalul a fost pe muchie de cuțit. Mai întâi, Tricolorul LMV s-a desprins la patru puncte, scor 9:5. SCM U Craiova a revenit, egalând la 10, după care s-a distanțat, la rândul său, la patru puncte, scor 19:15.
Jucătorii pregătiți de Marian Anton și Mădălin Marinescu nu au cedat, restabilind egalitatea, ulterior, după o serie de patru puncte la rând, scor 21:21.
În final, gazdele s-au menținut în frunte, adjudecându-și actul, din a doua încercare, scor 26:24.
Ploieștenii au început setul al patrulea într-o manieră excepțională, cu o serie de cinci puncte consecutive! SCM U Craiova și-a revenit, în cele din urmă, recuperând treptat ecartul. Echipa din Bănie chiar a preluat frâiele jocului, distanțându-se la 15:11, după un parțial de 7:1.
Tricolorul LMV a găsit resursele să întoarcă rezultatul. Mai întâi a revenit la un singur punct în urmă, scor 17:16, după care, printr-un parțial de 5:0, a preluat din nou conducerea, scor 23:20.
Ploieștenii și-au procurat, apoi, două mingi de set, dar oltenii au salvat în primă fază setul, egalând la 24. Totuși, Tricolorul LMV a gestionat mai bine următoarele faze de joc, reușind să se impună cu 26:24, asigurându-și astfel punctul necesar pentru calificarea matematică în playoff, cu trei etape înainte de finalul primei părți a campionatului.
În tiebreak, Tricolorul LMV a avut inițiativa, conducând chiar și la două puncte, scor 5:3, respectiv 8:6. Dar, de la 11:10, SCM U Craiova a neutralizat jocul ploieștenilor, încheind actul și, respectiv, meciul cu cinci puncte consecutive, după un maraton de aproape două ore și jumătate.
A reprezentat a șasea victorie în cinci seturi pentru olteni și a patra înfrângere în tiebreak pentru ploieșteni – dintre care jumătate în ultimele patru etape.
Tricolorul LMV se întoarce cu un punct mare din Bănie, acesta contând nu doar în clasament, dar și la moral înaintea ultimelor trei partide din faza I a Diviziei A1.
Ploieștenii au ajuns la 27 de puncte în ierarhie, având un avantaj de zece puncte față de a noua clasată, Dinamo București, când mai sunt puse în joc doar nouă puncte.
Cu locul în playoff deja asigurat, echipa prahoveană trebuie acum să se concentreze doar pentru a avea avantajul terenului propriu în faza a doua a campionatului.