Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a urmărit un test de lansare a unei rachete balistice şi a cerut ţării să îşi îmbunătăţească capacitatea de atac nuclear, efectuând mai multe teste, a informat, ieri, agenţia de stat KCNA. În anunţ nu a fost precizat când a avut loc testul, însă este posibil să fi fost vorba despre lansarea de către Coreea de Nord a două rachete cu rază scurtă de acţiune, care au zburat pe o lungime de 500 de kilometri şi au căzut în Marea Japoniei.
„Tovarăşul drag Kim Jong-un a spus că lucrul trebuie intensificat pentru a îmbunătăţi capacitatea de atac nuclear şi a trasat drept sarcini de luptă continuarea testelor nucleare cu rolul de a evalua puterea noilor focoase nucleare şi a testelor ce au rolul de a îmbunătăţi capacitatea de atac nuclear”, a informat KCNA.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a decis, săptămâna trecută, impunerea de noi sancţiuni dure asupra Coreei de Nord, după recentele teste nucleare şi balistice. Un proiect de rezoluţie prezentat de Statele Unite a fost adoptat în unanimitate, fiind susţinut inclusiv de China, singurul aliat al Coreei de Nord.

Macedonia apreciază că plăteşte greşelile UE în criza refugiaţilor

Preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că ţara sa ar fi victima gestionării crizei refugiaţilor de către Uniunea Europeană, într-un interviu publicat în cotidianul german Bild. „În criza refugiaţilor, noi plătim greşelile Uniunii Europene”, a explicat el. „A trebuit deja să cheltuim 25 de milioane de euro din banii contribuabilului, ne aflăm în stare de urgenţă şi ce am primit din partea Europei? Nimic! Niciun cent!”, a subliniat acesta. „Nu suntem nimic, nu facem parte nici din UE, nici din Schengen, nici din NATO, nimeni nu ne vrea. Cu toate acestea, protejăm Europa de un stat european (n.r. – Grecia), al cărei control asupra refugiaţilor este deficitar”, a mai spus Ivanov.
Preşedintele macedonean estimează că dacă Germania „a acţionat foarte bine dintr-o perspectivă umanitară” în această criză, deschizându-şi în septembrie frontierele pentru fluxul de imigranţi, în ceea ce priveşte securitatea, „această ţară a eşuat în totalitate”. El a menţionat faptul că ţara sa a dorit să facă schimb de informaţii privind „potenţialii islamişti”, însă nimeni nu a fost interesat de acestea. „Abia după atentatele de la Paris am fost întrebaţi de aceste date. Şi atunci, am putut informa autorităţile (n.r. – europene) că în total zece persoane au intrat în Europa”, având aceeaşi identitate ca unul dintre atacatori”, a explicat el.

Stare de urgenţă naţională în Serbia din cauza inundaţiilor

Guvernul sârb a declarat, joi, stare de urgenţă naţională din cauza inundaţiilor din ţară provocate de ploile puternice care urmează să se intensifice în zilele următoare, potrivit previziunilor meteorologice. Peste 700 de locuinţe au fost deja inundate şi 170 de persoane din mai multe localităţi urmează să fi evacuate, a indicat poliţia sârbă. Potrivit estimărilor meteorologice, precipitaţiile din ţară urmează să se intensifice în zilele următoare. Avertizările de inundaţii sunt în vigoare până marţea viitoare. Peste 50 de persoane au murit în primăvara anului 2014 în Serbia, când ţările balcanice s-au confruntat cu inundaţii masive. Serbia, cu o populaţie de peste şapte milioane de locuitori, a înregistrat pagube de două miliarde de euro, potrivit estimărilor făcute de Banca Centrală Europeană.