Nicoleta Dumitrescu

La evenimentele de tip terorist produse, ieri dimineaţă, în Belgia, la Bruxelles, ar fi putut fi martor sau chiar victimă şi europarlamentarul prahovean Laurenţiu Rebega. Dacă n-ar fi amânat plecarea, rămânând în Bucureşti, ieri dimineaţă, s-ar fi putut regăsi printre cei aflaţi pe aeroportul Zaventem, unde a avut loc un atentat sinucigaş, soldat cu zeci de persoane decedate şi rănite, după cum a declarat europarlamentarul român, în exclusivitate pentru ziarul Prahova. „ Am fost inspirat, aş putea spune astăzi, acum (n.n. – ieri, după ora 13,00) să nu mai plec cu avionul la Bruxelles. Am rămas în Bucureşti. Dacă plecam, avionul ateriza pe aeroportul Zaventem din Bruxelles la ora 10.30. N-am mai plecat din România pentru că îmi stabilisem nişte întâlniri foarte importante şi am ţinut în mod special să le onorez. La Parlamentul European, ar fi trebuit să particip la o şedinţă a Comisiei de afaceri externe, în care se discuta inclusiv despre criza imigranţilor”, ne-a declarat Laurenţiu Rebega. Având în vedere că discuţia noastră s-a desfăşurat după ce, iniţial, luase legătura cu asistenţii săi de la cabinetul parlamentar de la Bruxelles, acesta ne-a mai spus: ”Una dintre staţiile de metrou unde au avut loc exploziile este foarte aproape de sediul Comisiei Europene şi a Parlamentului European. Sunt şocat! Nu-mi vine să cred ceea ce s-a întâmplat. Puteam să fiu şi eu acolo! Sunt morţi şi răniţi! Au fost explozii consecutive! Şi colegii mei de la Parlamentul European sunt şocaţi de cele întâmplate. Din câte am aflat, primele şedinţe de la Parlamentul European au fost amânate”. Întrebat dacă are cunoştinţă în ce măsură dintre angajaţii de la Comisia Europeană sau de la Parlamentul European ar fi şi prahoveni care ar fi putut fi martori ori victime în teribilele evenimente de ieri de la Bruxelles, interlocutorul nostru nu a putut să ne dea detalii. „ Din discuţiile pe care le-am avut cu asistenţii mei, nu pot să vă spun decât că în rândul populaţiei panica este foarte mare, iar traficul, cel aerian şi de la metrou, era paralizat”.
Bruxellesul a fost zguduit ieri dimineaţă de mai multe atentate teroriste, cu puternice explozii la un aeroport internaţional şi la metrou, soldate cu morţi şi răniţi, apreciate ca fiind atacuri teroriste coordonate. „Niciun cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă,” a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană „sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE”.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, ca urmare a evenimentelor de tip terorist produse ieri.