Alexandru Băloi ar putea să presteze și muncă în folosul comunității, la Parcul Bucov sau SGU

V. Stoica

Trimis în judecată pentru luare de mită, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești, medicul Alexandru Băloi, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de magistrații Tribunalului București, după mai multe amânări ale pronunțării sentinței, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Potrivit deciziei instanței, Alexandru Băloi nu va mai avea dreptul să ocupe – după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare – funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită pentru o perioadă de patru ani.
Pe durata termenului de supraveghere, respectiv timp de patru ani de la rămânerea definitivă a sentinței, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești va fi obligat să respecte măsurile impuse de supraveghere, printre care și prezentarea la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova la datele fixate, cât și primirea vizitelor consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa.
Pe de altă parte, Alexandru Băloi a fost obligat în urma deciziei instanței de fond a Tribunalului București să presteze “o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”. Variantele date de instanță sunt SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti şi Administraţia Parcului Memorial “Constantin Stere”, consilierul de probaţiune, pe baza evaluării iniţiale, urmând să decidă în care din cele două instituţii din comunitate urmează a se executa obligaţia şi tipul de activitate.
Din pedeapsa de trei ani închisoare se deduc perioada în care Alexandru Băloi a fost reţinut şi arestat preventiv, de la 27.08.2015 până la data de 21.10.2015, precum şi durata arestului la domiciliu, începând cu data de 21.10.2015 şi până la data de 23.02.2016.
De asemenea, instanța Tribunalului București a constatat încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu luată faţă de Alexandru Băloi, pronunţând o hotărâre de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere, chiar nedefinitivă.
Tribunalul București a dispus și confiscarea specială de la fostul manager al Spitalului Județean de Urgență a sumei de 6500 lei, primită cu titlu de foloase necuvenite în perioada martie 2014-iulie 2015, constatându-se că suma de 3000 de lei, primită de inculpat în data de 26.08.2015 a fost ridicată şi restituită martorului denunţător. “Obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat, în cuantum de 11.000 lei, din care suma de 10.000 lei reprezintă cheltuielile ocazionate de desfăşurarea urmăririi penale”, se arată în finalul sentinței.