F.T.

Potrivit statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), la finele lunii octombrie 2015, în Prahova figurau ca înființate de către studenți un număr de 471 de societăți comerciale, dintre acestea efectiv în funcțiune fiind 285. Tot la sfârșitul lunii menţionate a anului trecut, aceeași sursă arăta că, într-un clasament la nivel național, cele mai multe firme înființate de către studenți se regăseau în Cluj (1685, dintre care efectiv în funcțiune 1142), și în București (1477, dintre care active 985).
Pe ultimul loc se situa județul Tulcea, cu numai 81 de firme (dintre care 53 în funcțiune).
Conform legislației în vigoare, studenții care doresc să înceapă o afacere beneficiază de anumite facilități, cum ar fi scutirea de la plata taxei pentru obţinerea autorizaţiei de desfăşurare a activităţii eliberată de primărie, scutire de taxe pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunale.
Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere pe cont propriu trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care se numără: să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie acreditată; să nu fi depăşit vârsta de 30 de ani etc.
Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure societăţi comerciale.