Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris
Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul Dacian Cioloş, transmite corespondentul MEDIAFAX. În discursul său, după primirea titlului universitar, Barroso a vorbit şi despre criza refugiaţilor din Europa. „Am fost întrebat deseori cum aş fi gestionat criza refugiaţilor din Europa. Avem o dificultate cu refugiaţii în Europa, dar adevărata criză e în Siria, în Libia, în Irak. Avem o problemă, dar comparativ cu problema lor nu aş face un schimb. Trebuie să fim realişti, Europa nu poate primi toţi refugiaţii. Trebuie să întărim graniţele externe”, a spus Barroso.
Fostul preşedinte al Comisiei Europene l-a apreciat pe premierul României, prezent la ceremonie, spunând că „România este pe mâini bune”. La rândul său, Cioloş a spus că apreciază optimismul lui Barroso.
„Barroso a fost cel care a susţinut cu tărie finalizarea negocierilor României cu UE şi aderarea României la UE. Nu mă cunoştea decât din analize când m-a numit comisar european şi a avut curajul să îmi acorde acel post într-un mandat în care se purtau negocieri pentru politicile din agricultură. E un om capabil să provoace destinul”, a mai spus Cioloş.
Jose Manuel Durao Barroso a fost preşedintele Comisiei Europene timp de zece ani, în perioada 2004-2014.