Ana Maxim

Persoanele care au pierdut legătura cu rudele din cauza conflictelor armate internaţionale, a tulburărilor interne, a dezastrelor naturale, a migraţiei sau a unor situaţii sociale speciale, de natură umanitară pot solicita ajutorul Crucii Roșii pentru a da de urma acestora. În România, sute de persoane apelează la cea mai mare organizație umanitară din lume solicitând ajutorul pentru a găsi rudele de care nu mai știu nimic, printre ele fiind și persoane din Prahova.
Cu o vechime de aproape un secol, Serviciul căutări persoane al Crucii Roşii Române face parte dintr-o reţea care reuneşte peste 186 de societăţi naționale de Cruce Roșie/Semilună Roșie şi colaborează cu Agenţia Centrală de Căutări a CICR (Comitetul Internaţional de Cruce Roșie) şi cu Delegaţiile CICR aflate în zonele de conflict armat. La nivel național, în fiecare an sunt deschise între 150 și 200 de cazuri noi de acest gen, după cum ne-au transmis reprezentanții Crucii Roșii Române. Uneori, persoanele sunt găsite în același an, alteori căutările durează ani întregi. “Pentru căutările în afara ţării, Crucea Roşie Română colaborează cu serviciile de căutări persoane/restabilire a legăturilor familiale de la Societăţile de Cruce Roşie existente în țările în care trebuie căutată persoana respectivă. Pentru atestate/certificate de prizonier de război (de exemplu, războiul Iran-Irak) ne putem adresa Delegaţiei Comitetului Internațional al Crucii Roșii care a fost deschisă în zona respectivă; dar pentru cei dispăruți în contextul războaielor mondiale ne adresăm Crucii Roșii din Rusia, Ucraina și din alte țări” ne-au precizat reprezentanții Crucii Roșii Române.
În general, se primesc solicitări pentru căutarea rudelor cu care românii au pierdut legăturile în contextul unor evenimente istorice: după cel de-al Doilea Război Mondial și Holocaust, după căderea Cortinei de Fier etc, dar și pentru căutarea celor stabiliți în alte țări după revoluție din considerente economice şi, din cauza unor afecţiuni grave ale celor plecați sau chiar a decesului acestora, s-a întrerupt legătura. Alți români își caută rudele care „au fugit” în perioada comunistă şi s-au temut să păstreze legătura cu cei dragi rămași în țară. În ultimii ani, o pondere tot mai mare o au solicitările de căutare legate de fenomenul migrației, ne-au mai precizat reprezentanții Crucii Roșii Române. Dacă persoanele căutate nu mai sunt în viață, oamenii solicită ajutor pentru a afla măcar unde sunt mormintele celor dragi.
Căutările se fac: în afara ţării, pentru solicitanţii din România, şi în ţară – pentru cei din străinătate, în urma solicitărilor transmise prin Crucea Roşie din ţara unde locuiesc (solicitări de la români stabiliţi în străinătate care, din diverse motive, au pierdut legătura cu rudele din România). Pe de altă parte, există solicitări de la români care îşi caută rudele dispărute tot în România, dar aceștia sunt îndrumați către autorităţile competente ( Poliția). „Există şi căutări ce se întind pe parcursul mai multor ani, în special cele care presupun cercetări în arhive – legate de anumite evenimente istorice – atât în ţară, cât şi în afară; de asemenea, situaţii în care sunt puţine informaţii care pot ajuta la localizarea persoanei, deoarece persoana căutată şi-a schimbat domiciliul sau a plecat în altă ţară”, ne-au mai transmis reprezentanții Crucii Roșii Române care au ținut să menționeze că organizația asigură confidențialitatea informațiilor. Mai mult, persoanele găsite prin eforturile organizației umanitare au dreptul să refuze transmiterea de informații despre ele celor care le caută. Astfel de cazuri sunt, însă, rare, și apar, de obicei, în cazurile în care a existat o situaţie conflictuală înainte de separare și în cazurile în care copiii îşi caută părinţii biologici de care au fost separaţi în diferite contexte.
Și către Crucea Roșie Română, Filiala Prahova, s-au adresat în ultimii ani două persoane dornice să-și găsească rudele. Este vorba despre o bătrână aflată de cinci ani în căutarea unui frate cu care a pierdut legătura, ultima adresă cunoscută a acestuia fiind în Canada. Din păcate, cu toate eforturile făcute de Crucea Roșie, fratele femeii nu a fost găsit, după cum ne-a precizat directoarea CR, Filiala Prahova, Gabriela Rădulescu. Pe de altă parte, cu ajutorul acestei organizații, o femeie din județ a reușit să dea de urma băiatului său în Australia. Acesta plecase din țară după Revoluție, iar la un moment dat, el și-a schimbat adresa și a pierdut legătura cu familia. Cetățenii care doresc să depună o solicitare la Crucea Roșie, pentru căutarea unor persoane, trebuie să completeze un formular tip existent pe pagina de web https://www.crucearosie.ro și să îl trimită completat la adresa de e-mail rodica.petroi@crucearosie.ro sau prin poștă la filialele de Cruce Roșie din întreaga țară sau la sediul Central al Crucii Roșii Române, din str.Biserica Amzei nr.29, sector 1, 010393 Bucureşti, nr. de fax: 021/312.8452.