A 70-a aniversare a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord urmează a fi celebrată cu o paradă militară extraordinară, de proporţii neobişnuite, chiar şi pentru Coreea de Nord, conform unor imagini obţinute prin satelit, informează cnn.com
Aniversarea, care, în esenţă, oficiază fondarea statului nord-coreean, este de aşteptat să fie una de o anvergură extraordinară sau cel puţin asta relevă imaginile din satelit. Spectacolul organizat în semn de loialitate şi sprijin pentru liderul Kim Jong-un, urmează a combina marşuri militare cu momente de dans sincronizat şi prezentare a armamentului nord-coreean, toate acestea implicând un număr uriaş de persoane.
Deşi numărul substanţial de oameni implicaţi de ceremoniile unui stat totalitar nu reprezintă ceva neobişnuit, parada de anul acesta pare a depăşi orice aşteptări prin dimensiunea elementelor şi numărului de persoane implicate.
Potrivit CNN, organizarea acestei parade a început în luna mai.
Acest eveniment pare a avea la bază accentuarea imaginii de stabilitate şi omogenitate la vârful conducerii de la Phenian.
Un student nord-coreean, Sin Un Gyong a declarat pentru CNN că poporul nord-coreean “vrea să sărbătorească în acest an în cel mai impunător mod”.
Din punct de vedere istoric, data de 13 octombrie celebrează înfiinţarea în octombrie 1945 a facţiunii nord-coreene a PCC (Partidului Comunist din Coreea), departament ce îl avea ca prim secretar general pe Kim Young-bom; două luni mai târziu, la a treia plenară a partidului, acesta avea să fie înlocuit la conducerea facţiunii cu Kim Ir-sen (bunicul lui Kim Jong-un) cu ajutorul şi la intervenţia Uniunii Sovietice. Urmând ca în vara lui 1946, facţiunea nord-coreeană a Partidului Comunist din Coreea să se proclame Partidul Comunist Nord-Coreean, organism independent de PCC, pentru ca apoi, în august 1946, să-şi schimbe numele în Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord.

Bulgaria este pregătită să adere la spațiul Schengen

Bulgaria este pregătită să adere la spațiul Schengen, a declarat ieri președintele Consiliului European, Donald Tusk, după o întrevedere cu premierul bulgar Boiko Borisov desfășurată la Varna, transmite BTA.
„Astăzi, Bulgaria este poate cel mai bun exemplu, și pentru alte state membre, al modului de protejare a propriilor granițe. Trebuie să fim realiști și să mutăm atenția dezbaterii de pe modul de tratare a simptomelor pe felul de tratare a cauzelor profunde“, a spus Tusk.
Cei doi oficiali au mai discutat despre problemele Europei în sectorul energetic.
În urmă cu o lună, Comisia Europeană și-a reiterat poziția potrivit căreia România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen, spațiul european de liberă circulație, dar că decizia este una politică și trebuie luată în cadrul Consiliului European.
„Poziția Comisiei Europene este că atât Bulgaria, cât și România îndeplinesc pe deplin criteriile de a deveni membre ale spațiului Schengen. Acum nu mai este o decizie a Comisiei; este o decizie politică ce trebuie luată de Consiliul UE și de Consiliul European“, declara pe 10 septembrie Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.