F.T.
În primul semestru din acest an, în cauzele aflate în cercetare la Parchetele de pe lângă Curțile de Apel, Tribunalele și Judecătoriile din țară au fost încheiate 57 de acorduri de mediere, ca urmare clasându-se 38 de dosare penale.
La nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., au fost clasate, ca urmare a acordurilor de mediere, două cauze: una la Vălenii de Munte și o alta la Sinaia.
„ Soluționarea, prin clasare, ca urmare a acordurilor de mediere, reprezintă avantaje atât pentru procurori, cât și pentru justițiabili; procurorii sunt degrevați de dosare, instanțele de judecată – de asemenea, în vreme ce părțile aflate în litigiu economisesc, la rândul lor, timp și bani. Personal, am încredere că această procedură va prinde din ce în ce mai mult și la noi, deocamdată fiinde făcuți primii pași în acest sens”, ne-a declarat, în acest context, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, magistrat Daniel Ghiță.
La avantajele medierii au făcut trimitere și reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu ocazia semnării unui protocol între CSM și Consiliul de Mediere, transmis sistemului judiciar și justițiabililor: “Trebuie să conștientizăm importanța medierii în România. Nu de puține ori justițiabilii preferă să meargă înaintea judecătorului în așa fel încât să vină cu o părere juridică și judiciară fermă, neavând încredere de multe ori în ceea ce fac alți participanți în cadrul unor procese. În anii 2013 și 2014, foarte puține dosare au fost încheiate prin acorduri de mediere. Îmbucurător este însă faptul că în primul semestru din acest an a crescut substanţial numărul acordurilor de mediere. Când am semnat un prim protocol de colaborare, nu am gândit decât să defluidizăm instanțele. Să punem locul mediatorului acolo unde se cade, ca un tampon între justițiabil și instanțe, în așa fel încât din cele două milioane de dosare pe an care sunt la nivelul instanțelor și parchetelor să se ajungă la o soluționare mai rapidă, mai fermă, mai precisă a dosarelor care se pretează la astfel de acorduri”.