Peste 200 de angajați au scăpat, momentan, de disponibilizările colective
Violeta Stoica
Sute de familii din orașul prahovean Mizil au trăit cu frica în sân, în vara care tocmai a trecut, din cauza amenințării disponibilizărilor colective de la fosta fabrică Relaxa Mizil, transformată în Elvila după preluarea simbolului localității de către omul de afaceri Viorel Cataramă.
În luna iulie, conducerea societății, reprezentată de președintele-director general Viorel Cataramă, anunța – prin intermediul unei notificări adresate atât Sindicatului Independent Relaxa, cât și ITM Prahova și AJOFM Prahova – despre intenția efectuării de concedieri colective cauzate de “dificultățile economice prin care trece societatea, pe fondul scăderii vânzărilor și a creșterii costurilor pentru exploatare, achiziții și forța de muncă”. Potrivit adresei respective, perioada în care peste 200 de angajați de la punctul de lucru din Mizil, în frunte cu directorul sucursalei și cu directorul tehnic, urmau să își piară locurile de muncă până la sfârșitul anului 2015.
Mai mult decât atât, potrivit surselor noastre, la Primăria Mizil s-a depus o cerere de eliberare a unei autorizații de demolare a tuturor clădirilor care aparțin societății Elvila. Lucru care a pus pe gânduri autoritățile locale, care s-ar fi confruntat cu una dintre cele mai mari disponibilizări colective și, implicit, cu cea mai mare problemă socială din ultimii ani.
O vorbă străveche spune: “Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă!”. Se pare că acest proverb românesc a cam avut efect în cazul fostei fabrici de la Mizil, pentru că securea nu se mai află deasupra capetelor angajaților din fabrica de saltele. Cel puțin momentan, lucrurile s-au schimbat, fiind vorba – în cel mai rău caz – despre maximum 10 cazuri de concediere a unor salariați.
Directorul sucursalei de la Mizil, Camelia Gavrilescu, ne-a declarat ieri că nu vor mai avea loc disponibilizări în masă, așa cum au fost discuțiile inițiale din luna iulie, însă nu a exclus faptul ca unii dintre angajați să își piardă locurile de muncă în perioada următoare. Din contră, potrivit sursei respective, se pare că se pregătește o relansare a activității fabricii de la Mizil.
Primarul orașului Mizil, Emil Proșcan, apreciază faptul că s-a găsit o soluție, în cele din urmă, pentru această problemă și că unul dintre simbolurile orașului – fabrica de saltele din localitate – care a fost la un pas de dispariție și la propriu, dar și la figurat, va rămâne în picioare, iar angajații și familiile acestora nu vor avea de suferit.
Pe de altă parte, însă, edilul din Mizil a declarat că a solicitat o întrevedere cu patronul societății, Viorel Cataramă, pentru a primi asigurări ferme că soarta fabricii nu va fi una neagră.
Anul trecut, fabrica de la Mizil a trecut printr-un incendiu devastator, care a cuprins mai multe hale ale societății, pe o suprafață de circa 3000 de metri pătrați, bunurile distruse de flăcări fiind estimate la aproape 21 de milioane de lei.