Violeta Stoica
În urmă cu aproape patru luni, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România anunța semnarea contractelor de prestări servicii pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru două centuri ocolitoare: cea a orașului Bușteni și cea a orașului Comarnic. Apariția celor două șosele de centură ar putea să suplinească lipsa autostrăzii prin munții Prahovei și ai Brașovului și ar descongestiona, în adevăratul sens al cuvântului, traficul rutier de pe drumul național 1, pe Valea Prahovei, una dintre cele mai intens circulate artere din România.
Astfel, dacă aceste drumuri ocolitoare chiar vor deveni realitate în teren și nu vor rămâne doar proiecte pe hârtie, șoferii care parcurg drumul de la București sau Ploiești spre Valea Superioară a Prahovei ar simți din plin diferența de timp pierdut în trafic, în special în zona celor două orașe pentru care se va organiza, în curând, licitația pentru lucrările destinate construirii variantelor ocolitoare pentru Comarnic și pentru Bușteni.
Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România au anunțat, la sfârșitul lunii mai, că s-au semnat contractele de servicii destinate realizării a două lucrări importante care ar putea să descongestioneze traficul rutier pe DN1, în zona Văii Prahovei. Unul dintre cele două contracte a avut ca obiect elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru varianta de ocolire a orașului Bușteni, iar cel de-al doilea – pentru varianta de ocolire a orașului Comarnic.
Potrivit reprezentanților CNADNR, având în vedere faptul că acest drum este deschis traficului internațional, iar intensitatea circulaţiei auto pe DN 1 este în continuă creștere s-a impus realizarea celor două studii de fezabilitate pentru studierea realizării variantelor de ocolire a orașelor Bușteni și Comarnic, necesare pentru creșterea capacității de trafic pe tronsonul aflat pe Valea Prahovei. Valoarea totală a acestor contracte a fost de 128.900 de lei fără TVA fiecare, și au avut o durată de implementare de aproape patru luni, încadrându-se în termenul destul de scurt impus prin contractele de servicii.
Sectorul Comarnic-Bușteni al DN 1 (E60) este un drum național european care face legătura între județele Prahova și Brașov, traseul urmând cursul Văii Prahovei, traversând de la sud la nord Carpații Meridionali. DN 1 se încadrează în categoria drumurilor naționale principale ce leagă Bucureștiul de orașul Brașov.
Directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a anunțat, în cadrul unui interviu acordat unui post central de televiziune, că studiile de fezabilitate sunt gata și că, în scurt timp, vor fi lansate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitațiile pentru încheierea contractelor de lucrări pentru cele două variante ocolitoare atât de necesare pentru traficul rutier pe Valea Prahovei, Narcis Neaga recunoscând chiar și că nu se mai poate aștepta până se termină autostrada care să lege Comarnicul de Brașov.
În cazul centurii orașului Comarnic, un drum industrial actual va suporta transformări majore pentru preluarea traficului de pe DN1, pentru a ocoli traseul îngustat al drumului național de pe raza localității prahovene. Și la Bușteni se va folosi un traseu paralel cu al DN1, varianta ocolitoare urmând să pornească din dreptul fostei fabrici de hârtie din oraș.
Șeful CNADNR pare optimist în privința demarării lucrărilor pentru cele două centuri ocolitoare, înaintând chiar un termen de începere a lucrărilor – sfârșitul acestui an.
• Urmează studiul pentru varianta din zona Câmpinei
La începutul lunii septembrie, CNADNR a semnat contractul de servicii destinat elaborării studiului de fezabilitate și pentru realizarea variantei de ocolire a municipiului Câmpina, un proiect despre care se vorbește de mai mulți ani, dar care abia acum se află în faza de documentare. Contractul de servicii a fost atribuit operatorului economic Luca Way SRL București, având o durată de implementare de 5 luni și o valoare totală de 239.100 lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat.
Varianta de ocolire pentru Câmpina este primul sector din viitorul drum național care va lega DN 1 (Câmpina) de DN 1A (Săcele). Lungimea estimată a centurii ocolitoare este de 8 km și va tranzita partea de sud – est a municipiului Câmpina, pe Valea Doftanei.