Leon Chirila

Scriam, mai zilele trecute, despre soarta şi viaţa celor ce-şi părăsesc locurile natale, plecând, cu căţel şi cu purcel – asta în cele mai ideale condiţii – spre meleaguri mai bune. Şi mă refeream la refugiaţii lumii care sunt din ce în ce mai mulţi şi, în acelaşi timp, creează probleme din ce în ce mai mari în zonele în care cred că se pot stabili. Dar, în rândurile de faţă nu voi extinde comentariul despre refugiaţi, ci despre alte categorii de fiinţe umane care, se pare, au cam aceeaşi soartă. Adică, este vorba despre minorităţile naţionale, despre care mai toţi guvernanţii susţin că au rezolvat situaţia „naţionalităţilor conlocuitoare” dar problema este urmată, în continuare, de mari semne de întrebare. Şi nu voi trece nicio graniţă, ci mă voi referi, mai întâi, la ceea ce se petrece chiar pe meleagurile transilvane, acolo unde, recent, s-a lansat un semnal de alarmă asupra situaţiei…românilor aflaţi, în câteva judeţe, în minoritate. Şi se vorbea, în acel apel, despre deznaţionalizare, despre pierderea identităţii naţionale, despre drepturi pe care românii – la ei acasă – le-au cam pierdut!
Trecând peste graniţă, nu departe de noi, în Crimeea cucerită, mai anul trecut, de „mama Rusie” la comanda „ţarului” Vladimir Putin, vom observa că şi-acolo, problema minorităţilor este…înăbuşită în faşă! Spun astfel deoarece, chiar zilele acestea, într-o vizită aniversară pe teritoriul cucerit, preşedintele Putin i-a avertizat pe tătarii din Crimeea „să nu încerce să obţină statut special”. Şi aceasta deoarece, musulmanii tătari din Crimeea – care au avut necazuri şi în vremurile sovietice când au fost deportaţi „fără număr” – s-au opus anexării Crimeii la Rusia în momentul referendumului organizat de Moscova. Soarta tătarilor (10% din populaţia peninsulei) o împărtăşesc, însă, şi ucrainenii, grupul etnic cel mai numeros după ruşi, faţă de care acelaşi „ţar” a clamat: „Orice speculaţie privind drepturile speciale pentru o anumită etnie este extrem de periculoasă”. Iar ceea ce înseamnă sau cum se traduce termenul „extrem de periculoasă” în…limba rusă, nu cred că mai trebuie comentat deoarece se vede, de la o poştă, ce păţesc ucrainenii pe graniţa lor estică!
De fapt, ca să fie totul „OK” – termen la modă astăzi, Moscova a şi decretat, tot pentru siguranţa Crimeei şi bunăstarea naţionalităţilor conlocuitoare, că „nu va permite organizaţiilor străine pentru apărarea drepturilor omului să destabilizeze peninsula”! Practic, în Rusia, străinii nu mai pot trimite nici măcar flori deoarece, tot la ordinul lui Putin, acestea sunt incendiate – pe motiv că „sunt infestate de insecte”, sau, în cazul alimentelor europene – atât de necesare numeroşilor săraci ai ţării, sunt distruse cu…buldozerele!?
Cu alte cuvinte, războaiele nu contenesc nici când este vorba despre etnicii diverselor teritorii, nici despre flori, nici despre alimente, deşi întreg mapamondul „luptă pentru pace”!