Reprezentarea fotbalului prahovean în campionatul regiunii Muntenia – 1929/30 (I)

Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă”, despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, prima parte despre organizarea şi performanţele obţinute de districtul de fotbal Ploieşti.

În vara anului 1929 a fost concepută şi aprobată o nouă lege a sportului, prin aceasta începându-se una dintre cele mai mari reforme care a avut loc în istoria fotbalului şi chiar a sportului românesc. Presa timpului a semnalat, în iulie 1929, apariţia „legii”, fiind socotită ca un mare şi important eveniment: – „Legiferarea sportului – „Marea reformă sportivă atât de mult aşteptată de toţi cei ce se interesează de bunul mers al sportului românesc, a fost în sfârşit legiferată. Proectul de lege al educaţiei fizice, prezentat în şedinţa parlamentului în ziua de 22 Iulie 1929, a fost votat şi în curând el va apare în întregime cu ultimele modificări aduse de către guvern şi parlament. Obiectul principal al acestei legi este descentralizarea federaţiei omnisportive în federaţiuni pe sporturi”. O altă noutate a fost că: „Biroul Federal în şedinţa sa de constituire de la 17 Februarie 1930 s-a decis ca Buletinul oficial al Federaţiei Române de Futbol Asociaţie să devină „Rombol”. Această publicaţie avea misiunea de a provoca o cunoaştere cât mai aprofundată a regulamentelor federale şi de a stabili o unitate desăvârşită de vederi în ce priveşte aplicarea acestora. El a oglindit activitatea de fiecare zi a Biroului Federal şi a comisiilor sale technice centrale, precum şi a Ligilor Regionale şi chiar a Districtelor. „Rombolul” a uşurat enorm administraţia acestor foruri, scutindu-le de corespondenţa cu grupările sportive, de formele procedurale în judecarea litigiilor şi a încadrat perfect funcţionarea cluburilor în cadrele disciplinei sportive. Dispoziţiile ce au fost cuprinse în „Rombol” au fost oficiale şi opozabile tuturora: ligi, districte, comisiuni de arbitri, cluburi şi jucători. Primul număr al buletinului oficial – „Rombol” – a apărut la 25 martie 1932, iar editarea acestuia s-a făcut timp de aproape două decenii. „Încă de la înfiinţarea Federaţiei, s’a recunoscut – statutar – necesitatea unui buletin oficial. După ani, timp în care Federaţia a avut de realizat deziderate capitale pentru consolidarea existenţei ei, a venit şi rândul înfăptuirii Buletinului Oficial” şi odată cu apariţia „Rombol”-ului, Federaţia a reamintit, atunci, tuturor: „Nemo censetur legem ignorare”.
Comuniştii au interzis apariţia unui asemenea „document” prin care puterea deciziei să se afle în mâna poporului şi au transformat organizarea şi mişcarea fotbalistică, chiar sportivă, într-un sistem închis. (va urma)