Alex Călinoiu

Operatorul regional de apă şi canalizare, Hidro Prahova, a transmis ieri Consiliului Judeţean o informare cu privire la stadiul lucrărilor din master-planul de apă şi canalizare, care cuprinde nouă contracte de lucrări şi trei de prestări servicii, cu o valoare totală de peste 100 de milioane de euro, acoperită în mare măsură din finanţări de la Uniunea Europeană. Concluzia, la această oră, este că, pentru o bună parte a contractelor, lucrările sunt în termen, existând toate şansele ca acestea să se finalizeze până la 31 decembrie 2015, termenul limită impus de UE.
Nu toate veştile sunt, însă, atât de bune. Există în continuare emoţii, în special cu privire la cele trei contracte care vizează realizarea unor staţii de epurare, la care stadiul lucrărilor la zi este între 10 şi 23,5%. Consiliul Judeţean le-a solicitat firmelor contractate să suplimenteze numărul de utilaje şi muncitori şi să supravegheze, cu mare atenţie, evoluţia lucrărilor subcontractate.
Conducerea Consiliului Judeţean Prahova a solicitat, ieri, un raport cu privire la stadiul lucrărilor din master-planul judeţean de apă şi canalizare, unul dintre cele mai importante obiective din România finanţate în ultimii ani de Uniunea Europeană, cu o valoare fără TVA de peste 509 milioane de lei. Proiectele au fost aprobate în cadrul sesiunii de finanţare 2007-2013, termenul limită pentru toate fiind impus de UE pe 31 decembrie 2015. Începem cu veştile bune şi observăm, din situaţia la zi prezentată de Hidro Prahova, că multe dintre aceste contracte au un procent de execuţie între 60 şi 80%, existând toate şansele să se finalizeze la timp.
Cele mai avansate lucrări sunt la proiectul care vizează introducerea şi extinderea reţelei de canalizare în oraşele Băicoi, Urlaţi şi Plopeni, cu un stadiu fizic de 82%. Foarte aproape de finalizare se află lucrările la reţelele de apă din Breaza şi Comarnic, realizate în proporţie de 78%.
Sunt, totuşi, şi unele emoţii, în special la proiectele care vizează construirea unor staţii de epurare. „Se vede că firmele româneşti n-au o experienţă foarte mare în acest domeniu. Constructorii au declarat că au parteneri străini, însă, din păcate, aceştia se implică destul de puţin în proiecte. La contractul pentru realizarea unei staţii de epurare pentru Sinaia şi Breaza, stadiul fizic executat este de 13,54%. La staţia de epurare pentru Câmpina şi Plopeni, stadiul este de 23,5%, iar la contractul pentru Mizil şi Urlaţi – de 10%, potrivit situaţiei pe care am primit-o de la Hidro Prahova”, ne-a declarat, ieri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Radu Ionescu. Acesta a precizat că Hidro Prahova, în calitate de beneficiar al contractelor, şi Consiliul Judeţean, ca acţionar unic al operatorului de apă şi canalizare, au luat în ultimele luni o serie de măsuri pentru urgentarea lucrărilor. „Am solicitat suplimentarea numărului de muncitori şi utilaje. Mai mult, le-am cerut constructorilor să-şi rezolve problemele cu subcontractorii, pentru că ni s-a întâmplat în trecut să ne lovim de răspunsuri de genul «acolo nu intervenim noi, lucrează o firmă subcontractată», o atitudine care nu este normală. Au înţeles cu toţii că există un termen limită şi că trebuie să tragă tare, mai ales că în contracte există nişte penalităţi considerabile”, a mai precizat vicepreşedintele CJ Prahova.
Un ultim aspect rămas de lămurit vizează contractul pentru extinderea reţelei de canalizare în Sinaia, Buşteni şi Azuga. „Iniţial, am convenit ca toate cheltuielile neeligibile care îi reveneau Consiliului Judeţean în cadrul master-planului să fie dirijate către acest proiect. Astfel, în prezent, el este finanţat exclusiv din bugetul nostru. Totuşi, la licitaţii s-au realizat economii faţă de bugetul alocat la început, aşa că partea rămasă din sumele eligibile de la Uniunea Europeană ar putea fi transferată către acest proiect. Pentru acest lucru suntem în discuţii cu autoritatea de management din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, de la Bucureşti, zilele trecute transmiţând ultimele documente necesare”, ne-a mai declarat Radu Ionescu. Numai acest contract are o valoare de 55 de milioane de lei fără TVA, iar transformarea cheltuielilor din neeligibile în eligibile şi finanţarea unei părţi de către Uniunea Europeană ar putea aduce o economie uriaşă pentru bugetul judeţului.

Stadiul lucrărilor

-canalizare Băicoi, Urlaţi, Plopeni – 82%
-apă Breaza, Comarnic – 78%
-canalizare Comarnic – 65%
-canalizare Câmpina – 45%
-canalizare Breaza – 42%
-staţie de epurare Câmpina, Plopeni – 23,5%
-staţie de epurare Sinaia, Breaza – 13,5%
-staţie de epurare Mizil, Urlaţi – 10%
-canalizare Sinaia, Buşteni, Azuga – 5%