Un grup de deputați a propus ca hipermarketurile să fie obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, în caz contrar, să fie sancţionate cu amenzi între 2.500 lei şi 5.000 lei.
Deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Teodorescu, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu şi Florică Calotă (PC-PLR) au iniţiat o propunere legislativă prin care hipermagazinele sunt obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, nerespectarea acestor dispoziţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.Iniţiatorii consideră că produsele tradiţionale româneşti sunt realizate exclusiv din materii prime locale, având la bază o reţetă şi un proces de prelucrare tradiţionale, iar România preferă aceste produse, dar singura problemă este faptul că nu au fost suficient de bine promovate. Târgurile de produse româneşti, organizate din când în când, oferă producătorilor puţine şanse de „a ieşi în lume”, iar micii producători nu îşi pot permite introducerea produselor în magazinele mari, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive.

Exporturile României au atins 15 miliarde de euro

Potrivit unui raport al Băncii Naţionale, exporturile de servicii ale României au ajuns, anul trecut, la valoarea de 15 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de anul 2013 şi la un nivel dublu faţă de anul 2005. Astfel, transporturile, serviciile pentru afaceri, cele de prelucrare a bunurilor şi cele de IT&C sunt principalele categorii mari de exporturi de servicii, reprezentând împreună peste 80% din totalul exporturilor de servicii (adică 12,5 mld. euro). În total, România a avut în 2014 exporturi de bunuri şi servicii în cuantum de 67,5 miliarde de euro, din care bunurile au reprezentat 53,5 mld. euro. În raportul sus-menţionat se mai precizează că în cursul anului trecut s-a cunoscut o dezvoltarea accelerată a serviciilor creative- sector care include consultanţa de afaceri, serviciile informatice, serviciile juridice şi de cercetare- dezvoltare – lucru nemaîntâlnit în anii precedenţi, iar specialiştii spun că acestea au cel mai mare potenţial de creştere a capacităţii de a crea noi locuri de muncă bine plătite.

Sute de infracţiuni economice, descoperite de poliţişti

În perioada 25- 30 aprilie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 391 de infracţiuni financiar-economice, de comierea acestora fiind bănuite peste 100 de persoane, dintre care 23 au fost reţinute şi una a fost arestată. În cele şapte zile de acțiuni, poliţiştii au constatat 111 infracţiuni de evaziune fiscală, 92 de fapte de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, 42 fapte de uz de fals, 33 infracțiuni de înșelăciune.