Aproximativ 400 de militari ruşi au efectuat exerciţii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, înaintea celei de a doua vizite a premierului moldovean, ieri, la Tiraspol. Trupele ruseşti staţionate în regiunea separatistă prorusă au tras aproximativ 100.000 de unităţi de muniţie, a declarat Oleg Kocetkov, un purtător de cuvânt al armatei ruse.
La manevre – în care au fost folosite, de asemenea, lansatoare de rachete – au luat parte şi vehicule blindate de transport de trupe, potrivit oficialului rus.
Autorităţile de la Chişinău se tem de prezenţa rusă în Transnistria, intensificată după ce Moscova a anexat anul trecut Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul în care Rusia este acuzată de către Kiev şi Occident că susţine cu armament şi trupe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii respinse de către ruşi.
Transnistria – o regiune separatistă cu o populaţie predominant rusofonă şi rusofilă – şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în anii ’90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice.
Trupe ruseşti au fost staţionate în Transnistria din 1992, după un război civil în care au fost ucise peste 1.500 de persoane.

Răzbunarea – motivul invocat de autorul atacului de la Palatul de Justiţie din Milano

Italianul arestat după ce a împuşcat mortal trei bărbaţi la Palatul de Justiţie din Milano le-ar fi spus poliţiştilor că voia să se răzbune pe cei pe care îi considera responsabili de falimentul companiei sale imobiliare, relatează agenţia ANSA în pagina electronică.
„Voiam să mă răzbun pe cei care m-au ruinat”, a afirmat omul de afaceri Claudio Giardiello, în vârstă de 57 de ani, după ce a fost arestat. El era inculpat pentru bancrută frauduloasă în urma falimentului companiei sale şi a deschis focul în timpul procesului său, la etajul al treilea al Palatului de Justiţie din Milano, omorând un alt inculpat în dosar, şi pe fostul său avocat care urma să depună mărturie împotriva sa. El l-a împuşcat, de asemenea, pe un alt inculpat şi fost partener de afaceri, care este spitalizat în stare gravă. Atacatorul a mai împuşcat în picior un avocat, care nu a fost însă grav rănit. El a mers apoi la etajul al doilea şi l-a ucis pe judecătorul Fernando Ciampi, specializat în cazuri de faliment. Judecătorul a fost împuşcat de două ori în piept, în timp ce încerca să protejeze o colegă. Procurorii din Milano au afirmat că bărbatul a acţionat „cu sânge rece” şi a tras în total 13 focuri de armă.
Giardiello a părăsit ulterior clădirea şi a plecat cu motocicleta spre oraşul Vimercate, unde a fost prins de carabinieri, cărora le-a declarat că a vrut să se răzbune pe cei vinovaţi de falimentul firmei sale.