Atunci când aprindem becul, pornim televizorul sau băgăm rufe la spălat, automat consumăm energie electrică. Când primim însă factura de la firma de distribuţie de electricitate, dacă ne uităm atent, vedem că plătim de fapt cu totul altceva. Spre exemplu, dintr-o factură de 100 de lei, energia electrică nu înseamnă decât 22 de lei. În rest, plătim de toate, potrivit România TV.

37 de lei se duc pe tarifele de distribuţie, care ascund, de fapt, o mulţime de costuri de care cei mai mulți români habar nu au. Costurile cu furtul energiei electrice, de exemplu, sunt recunoscute legal, așa că românii corecţi plătesc şi pentru cei care fură energie electrică. Şi penele de curent sunt pe factură: costurile de intervenţie în caz de pană sau de înlocuire a componentelor stricate sunt acoperite de clienţi.

Tot pe factură apar tarifele de transport şi de susţinere a energiei verzi. Şi centralele termice care produc electricitate sunt subvenţionate de către toţi românii, deşi cei mai mulţi nu se încălzesc la sistemul centralizat. Tot pe factura de curent plătim şi taxa radio-tv, pentru susţinerea radioului public şi a televiziunii publice, chiar dacă preferaţi alte posturi. Şi nu în ultimul rând, o bună parte din factură înseamnă taxele încasate de stat. Numai TVA-ul înseamnă cam 20 la sută din total.

Explicaţia acestor costuri care nu mai au legătură cu consumul efectiv de curent electric – guvernanţii ştiu că românii nu prea au de ales. Dacă nu plătesc factura, sunt debranşaţi.