Cristina D.

Informatizarea sistemului sanitar începe să devină o realitate şi în Prahova. Concret, din 2015, pacienţii prahoveni vor putea fi beneficiari ai utilizării unui sistem informatic medical prin servicii de tip e-sănătate, putându-se, de pildă, programa on-line, de acasă, la consultaţii la cabinetele din ambulatoriile a trei spitale. E vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Spitalul de Pediatrie Ploieşti şi Spitalul Orăşenesc Băicoi – acolo unde s-a implementat acest sistem informatic. În cadrul acestui sistem, în momentul internării, fiecare pacient va avea un dosar unic electronic la nivel de spital, în care vor fi trecute datele personale, diagnosticul, procedurile medicale care i s-au efectuat, analizele care i s-au luat în cadrul unităţii sanitare, precum şi rezultatul acestora. La aceste date vor avea acces atât medicii din cele trei spitale, uşurându-le munca şi reducând astfel timpii de prelucrare a datelor, dar şi pacienţii dacă doresc acest lucru. Informaţiile despre fiecare pacient vor rămâne confidenţiale, iar accesul în baza unică de date a celor trei spitale se va putea realiza de către medici sau pacienţi doar în baza unui „user” şi a unei „parole” de acces generate în funcţie de un cod unic dat fiecăruia în parte. De asemenea, trebuie precizat că pacienţii celor trei spitale, în baza consimţământului lor, vor primi la externare acel cod unic de acces la această bază de date cu ajutorul căruia vor putea apoi să-şi genereze un „user” şi o „parolă” proprii. Numai în acest mod vor putea ulterior avea acces la datele personale, vor putea vizualiza programul medicilor sau se vor putea programa în cabinetele din ambulatoriile celor trei spitale. Tot cu ajutorul acestui sistem informatic, începând din 2015, se va putea realiza o comunicare reală între cele trei spitale şi Serviciul de Ambulanţă, Casa de Asigurări de Sănătate, beneficiari direcţi fiind pe de o parte medicii, iar pe de altă parte locuitorii judeţului.
Implementarea acestui proiect informatic – intitulat,,Dezvoltarea sistemului informatic medical prin servicii de e-sănătate în beneficiul locuitorilor judeţului Prahova” – s-a realizat de către Consiliul Judeţean Prahova. Valoarea totală a proiectului este de 7.564.000 de lei, finanţarea fiind asigurată în mare parte prin fonduri UE (Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013 Axa III „Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”), dar şi cu o cofinanţare de la CJ, în valoare de 3.164.000 de lei.
Proiectul a fost demarat la începutul acestui an şi s-a încheiat oficial, ieri, când s-a realizat o conferinţă de prezentare a acestuia la Ploieşti, la care au luat parte reprezentanţii firmelor care au implementat proiectul, ai spitalelor, dar şi ai Consiliului Judeţean, ai Colegiului Medicilor, ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.