Curtea de Apel din Paris a confirmat condamnarea preşedintelui de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, la 5.000 de euro amendă pentru declaraţii referitoare la romi, despre care politicianul francez a afirmat că sunt „ca nişte păsări”, zboară „în mod natural”.
Fondatorul Frontului Naţional va „contesta sentinţa”, a declarat avocatul său, Wallerand de Saint-Just.
Le Pen a fost condamnat în primă instanţă, pe 19 decembrie 2013, pentru injurii publice aduse unui grup de persoane din cauza apartenenţei lor la o etnie.
La 22 septembrie 2012, la universitatea de vară a Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen a răspuns provocărilor privind imigraţia, tema predilectă a acestui partid, luând în derâdere romii. El a stârnit zâmbete şi aplauze atribuindu-le fraza: „Noi suntem ca păsările, zburăm natural”.

Petro Poroşenko, huiduit la Kiev

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a fost huiduit ieri, la Kiev, la ceremonia prin care a fost marcat un an de la începutul protestelor proeuropene din Piaţa Independenţei (Maidan), a căror reprimare violentă a provocat în februarie căderea regimului ucrainean.
„Ruşine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?”, au scandat zeci de apropiaţi ai victimelor reprimării din februarie către preşedintele ucrainean, care depunea o coroană pe strada Instituţka, unde au fost ucişi mai mulţi manifestanţi.
Vicepreşedintele american Joe Biden, care urma să participe împreună cu preşedintele Petro Poroşenko la ceremonie, nu a mai coborât din maşină.
„Datorită sângelui vărsat de copiii noştri ocupaţi acest post”, i-au transmis protestatarii preşedintelui ucrainean. „Poroşenko, unde sunt asasinii copiilor noştri?”, scria, de asemenea, pe un afiş purtat de manifestanţi.

Rusia, catalogată drept „stat terorist”

Preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite a declarat într-un interviu pentru un post de radio local că Rusia este un „stat terorist”, declanşând furia comuniştilor din Duma de Stat care au sugerat ca răspuns întreruperea relaţiilor diplomatice cu fosta republică sovietică.
„Preşedinta Dalia Grybauskaite a lansat, pe 20 noiembrie, o nouă serie de atacuri verbale la adresa Rusiei, într-un interviu pentru un post local de radio”, a denunţat Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe. „Ea a mers atât de departe încât a etichetat Rusia drept stat terorist, în contextul evenimentelor din Ucraina”, a subliniat el.
Comuniştii din Camera inferioară a Parlamentului rus au propus adoptarea unei declaraţii privind impunerea unor sancţiuni, sugerând inclusiv întreruperea relaţiilor cu Lituania. „Afirmaţiile preşedintei Grybauskaite depăşesc chiar şi cele mai extremiste declaraţii ale radicalilor naţionalişti de la Kiev. Proclamaţiile ei nu fac altceva decât să împiedice căutarea unor soluţii la criza ucraineană, în loc de facilitarea lor”, a adăugat purtătorul de cuvânt.