Ucraina va începe construirea unui zid la graniţa cu Rusia, a afirmat, ieri, premierul Arseni Iaţeniuk, într-o reuniune a Guvernului de la Kiev. „Lansăm operaţiunea Zidul, care are în vedere construirea unui zid real la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă”, a afirmat premierul Iaţeniuk.
Pe de altă parte, şeful Guvernului de la Kiev a apreciat că noua strategie ucraineană de apărare ar trebui să desemneze Rusia drept o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei. „Ucraina are nevoie de o nouă strategie de apărare în care să se precizeze clar cine este agresorul şi cine reprezintă o ameninţare. Noua strategie de apărare ar trebui să desemneze Rusia drept un stat agresor şi, de asemenea, principala şi singura ţară care ameninţă securitatea naţională şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat premierul Arseni Iaţeniuk. Declaraţiile intervin pe fondul confruntărilor dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Kievul a acuzat Moscova în mai multe rânduri de implicare în conflictul din estul Ucrainei, însă Rusia a respins de fiecare dată orice participare la confruntări.
De menţionat însă că preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord privind un armistiţiu permanent în estul separatist al Ucrainei, a anunţat ieri preşedinţia ucraineană, în urma unei conversaţii telefonice între cei doi lideri. Kremlinul a precizat însă că Rusia nu poate decide o astfel de măsură deoarece „nu este parte implicată în conflict”. Ulterior, Preşedinţia ucraineană şi-a nuanţat afirmaţiile privind acordul la care au ajuns preşedinţii rus şi ucrainean, subliniind că au convenit asupra unui „proces pentru încetarea focului”.