D. Constantin

Ploieştiul a găzduit în premieră, vinerea trecută, conferinţa „Agricultura ecologică – oportunitate pentru România”, organizată de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Prahova, în parteneriat cu Direcţia Agricolă Prahova, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Prahova, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Prahova, Camera de Comerţ şi Industrie Bacău şi Swiss Institute for Sustainable Develompent. Scopul conferinţei a fost, în principal, acela de a informa autorităţile publice locale şi potenţialii întreprinzători cu privire la oportunităţile deosebite pe care le oferă acest sector, ca un element dinamizator pentru agricultură, cât şi pentru economia românească, în general.
În preambulul evenimentului, preşedintele CCI Prahova, a arătat, între altele, că, în acest an, suprafaţa agricolă din Prahova cultivată în sistem ecologic (folosind exclusiv îngrăşăminte naturale – gunoiul de grajd – a ajuns la 1.800 de hectare, în creştere cu circa 50 la sută comparativ cu anul 2012. Suprafaţa menţionată este deţinută, în principal, de culturi cerealiere ecologice (grâu, floarea-soarelui, rapiţă), livezi de pomi fructiferi, viţă de vie, legume-fructe ş.a., iar produsele obţinute sunt comercializate nu doar pe piaţa internă, ci se şi exportă în Germania, Austria, Italia, Franţa, Japonia etc. Pe lângă faptul că sunt extrem de benefice pentru sănătatea omului, produsele ecologice mai prezintă şi alte avantaje la fel de importante: contribuie la reducerea semnificativă a poluării şi a cantităţilor de bioxid de carbon din atmosferă, asigură protejarea biodiversităţii, şi dezvoltarea economiei.
La acest eveniment au participat, ca invitaţi, specialişti din cadrul unor ministere, reprezentanţi ai unor administraţii publice centrale şi locale, precum şi nenumăraţi producători de produse ecologice din 10 judeţe ale ţării. Despre legislaţia europeană în domeniul agriculturii ecologice, inspecţia şi certificarea produselor respective, modalităţile de susţinere ale acestui domeniu cu finanţare din fonduri europene sau promovarea produselor ecologice pe piaţa internă şi externă au vorbit , între alţi invitaţi, Rodica Paraschiv – prefectul Prahovei, Aurel Anghel – directorul Direcţiei Agricole Prahova, Viorel Morărescu – director general în cadrul Ministerului Agriculturii, Costin Lianu – director în cadrul Ministerului Economiei, Ioan Viorel Raţi – preşedintele Patronatului Agricultorilor Bacău, Marian Cioceanu – preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică „Bio România”. Cu acest prilej, am reţinut, între altele, că, pentru anul în curs, Ministerul Agriculturii a alocat 7. 098.000 de euro pentru fermierii care doresc să investească în sectorul agriculturii ecologice. Pe de altă parte, la nivel naţional, suprafaţa deţinută în 2007 de culturile ecologice însuma doar 301.148 de hectare, pentru ca, în anul în curs, să crească la 131.449 de hectare. În ceea ce priveşte produsele tradiţionale, ecologice, atestate până acum, la nivel naţional, numărul acestora depăşeşte 4.400, dintre care 1541 sunt produse din carne,1.535 produse din lapte, 750 produse de panificaţie, 285 băuturi răcoritoare, 193 dulceţuri şi gemuri.