Ana Maxim

Într-o perioadă în care se vorbeşte mult despre modernizarea învăţământului şi introducerea manualelor digitale, în câteva zeci de şcoli prahovene condiţiile de igienă lasă de dorit sau spaţiile de învăţământ sunt subdimensionate. Situaţia acestora este prezentată într-un raport întocmit de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Prahova, după un control recent efectuat împreună cu angajaţi ai altor instituţii, conform unui ordin al prefectului de Prahova.
Potrivit informaţiilor din acest document făcut public ieri, în perioada 2-11 septembrie, o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Prahova au controlat 65 de unităţi de învăţământ, dintre care 40 au fost vizitate de toţi membrii comisiei amintite şi 25 de unităţi – doar de către inspectorii şcolari. Printre aceste şcoli s-au regăsit şi cele 13 neautorizate sanitar în anul şcolar trecut (şapte grădiniţe cu program normal, 2 grădiniţe cu program prelungit, 4 şcoli primare şi gimnaziale). Este vorba despre instituţii din Bertea, Călineşti, Lapoş, Păcureţi, Proviţa de Sus, Comarnic, Câmpina, Ploieşti. Singura unitate ce nu poate funcţiona în noul an şcolar este grădiniţa cu program normal din Plaiul Câmpinei (comuna Şotrile), al cărei sediu este deteriorat din cauza alunecărilor de teren. Copiii înscrişi în unitatea respectivă vor învăţa, însă, într-o altă grădiniţă, până se vor rezolva problemele, potrivit precizărilor făcute ieri de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.
Controalele recente în şcoli au vizat mai multe aspecte, de la existenţa autorizaţiilor sanitare de funcţionare, starea clădirilor şcolilor şi a spaţiilor de învăţământ, modul de aprovizionare cu apă, starea de igienă a grupurilor sanitare, până la existenţa dotărilor necesare şi încadrarea cu personal didactic. În zeci de şcoli s-au constatat probleme, potrivit raportului realizat în urma verificărilor. De exemplu, lipseşte aprovizionarea cu apă potabilă prin instalaţii proprii de distribuţie (Şcoala Lapoş, Grădiniţa Izvoru- Proviţa de Sus) ; sălile de clasă sunt subdimensionate pentru numărul de copii înscrişi – Grădiniţa Posada, Grădiniţa nr. 38 Ploieşti, Grădiniţa nr. 1 Comarnic, Grădiniţa Călineşti; există grupuri sanitare de exterior neigienizate, din zid sau “ecologice”, fără căi de acces betonate, fără uşi şi ferestre ( Şcoala şi Grădiniţa Matiţa, Şcoala Păcureţi, Şcoala Primară şi Grădiniţa din Ariceştii Zeletin, Şcoala Lapoş, Grădiniţa Călineşti), dar şi grupuri sanitare folosite în comun de elevi şi preşcolari: Şcoala Matiţa, Grădiniţa Lapoş, Grădiniţa nr. 1 şi Şcoala anexă 1 Bertea; clădiri cu faţade deteriorate- Şcoala nr. 13 Ploieşti, corp B, Grădiniţa Posada. Îngrijorător este şi faptul că posibilităţile de alimentare cu apă curentă sunt deficitare sau nu există în unele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială Păcureţi, Grădiniţa Păcureţi, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa din Matiţa, Şcoala Primară, Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa din Ariceştii Zeletin, grădiniţe din Posada şi Izvoru ( Proviţa de Sus). Printre deficienţele constatate în unele unităţi se mai regăsesc: instalaţii electrice cu probleme de funcţionare, terenuri de sport neamenajate, spaţii pentru depozitarea cutiilor de lapte şi a cornurilor subdimensionate, cu pete de mucegai sau infiltraţii etc. În unele situaţii, produsele amintite sunt depozitate în secretariat sau pe culoarele de acces în unităţile de învăţământ !
Dintre cele 13 unităţi de învăţământ neautorizate sanitar în anul şcolar anterior, după finalizarea lucrărilor de reparare şi igienizare, patru pot primi autorizaţii şi nouă vor intra într-un program de monitorizare până la remedierea deficienţelor semnalate în timpul controalelor, conform informaţiilor din raportul amintit. Comisia formată din reprezentanţi ai ISJ, DSP şi DSVSA a depistat şi unităţi autorizate sanitare care nu mai respectă, însă, condiţiile igienico-sanitare de la data autorizării. Pentru acestea s-au stabilit termene scurte de remediere a deficienţelor. Dacă problemele nu vor fi rezolvate, vor fi suspendate autorizaţiile sanitare.

Numărul elevilor – în creştere uşoară

Inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Angelescu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, faptul că în judeţul Prahova, pe 15 septembrie vor începe şcoala 111.000 de elevi şi preşcolari, dintre care 6.766 de elevi în clasa pregătitoare, 6.911 –în clasa I, 5.544 de elevi – în clasa a IX-a de liceu, iar 850 de elevi – în învăţământul profesional de trei ani. Numărul total al elevilor din şcolile de stat şi particulare este în creştere uşoară faţă de anul trecut. La clasa a IX-a, nouă clase nu vor putea fi constituite, iar în învăţământul profesional – trei clase. În total, în anul şcolar 2014-2015 vor funcţiona 722 de unităţi cu personalitate juridică şi structuri ale acestora, dintre care 699 sunt unităţi de stat şi 23 – unităţi particulare.