Cristina D.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti nu se confruntă, în această perioadă, cu o criză a donatorilor, numărul acestora fiind constant. „Ceea ce pot să vă spun este că, la centrul din Ploieşti, zilnic, se prezintă între 90 şi 100 de donatori, neînregistrându-se un deficit din acest punct de vedere. De aceea, consider că nu e nevoie nici de prelungirea programului de lucru”, ne-a declarat, ieri, dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti.
Faptul că nu sunt probleme cu sângele şi nici cu produsele de sânge, existând stocuri, ne-a confirmat şi dr. Alexandru Băloi, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cea mai importantă unitate sanitară din judeţ.
Asigurările celor doi interlocutori că Prahova nu se confruntă cu o criză a donatorilor de sânge vin în contextul în care ministerul Sănătăţii a făcut un apel către cetăţeni să doneze voluntar sânge deoarece există, la nivel naţional, un deficit mare de sânge şi produse de sânge în spitale. „În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită.
Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Totodată, în acest context, ministrul de resort a mai spus că intenţionează să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. În plus, Bănicioiu a cerut reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări a celor cinci centre mobile de recoltare achiziţionate în anul 2009. „Centrele mobile trebuie folosite nu doar în locuri publice. E nevoie de deplasarea lor la instituţii şi firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene. Acestea vor deservi, fiecare, un anumit număr de judeţe, iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi a reducerii lipsei de sânge”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Reamintim însă că, anul trecut, în luna septembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti s-a înregistrat, totuşi, o scădere a persoanelor care s-au prezentat să doneze sânge.
Aceasta deoarece aproape jumătate dintre donatori proveneau din mediul rural, toamna aceştia fiind ocupaţi cu munca la câmp, culesul viilor, a porumbului, în condiţiile în care cererile din partea unităţilor sanitare, atât din judeţ, cât şi din Bucureşti (n.n. – jumătate din cantitatea recoltată este direcţionată către unităţi sanitare din Capitală), rămân constante.