Petrolul Ploiești – Flamurtari Vlore 2-0 (0-0)

Marian Dima

Stadion: Ilie Oană. Spectatori: circa 11.000. A marcat: Nepomuceno (77), Tamuz (84)
Petrolul: Pecanha – Alcenat, Hoban, Geraldo, Fanchone – Marinescu (72 N’ Koy), De Lucas – Albin (46 Nepomuceno), Mutu (cpt), Teixeira – Tamuz (85 Morar).
Antrenor: Răzvan Lucescu.
Flamurtari: I. Lika – Arberi, Kuqi, Veliu (cpt), Mici – Muzaka, Telushi, Lena, G. Lika (75 Meto)– Abilaliaj (66 Shehaj), Zeqiri (90+3 Gerxho).
Antrenor: Ernest Gjoka.
Avertismente: Marinescu (39) , Geraldo (73), De Lucas (88)/ Zeqiri (45), Muzaka (74)
Arbitri: Ken Johnsen – Frank Andas, Sven Midthjell (toți din Norvegia).
Observatori: Michael Ross (Irlanda de Nord), Yoav Strauss (Israel).
Jucătorul meciului: Gevaro Nepomuceno

Debutul galben-albaștrilor în ediția 2014-2015 a Europa League a fost mult mai greu decât se preconiza, adversara ploieștenilor – Flamurtari, cedând, până la urmă, cu 2-0. Un succes care dă prima șansă la calificare Petrolului, chiar dacă el s-a conturat de-abia în ultimul sfert de oră.
Startul meciului a fost, poate, mai echilibrat decât se așteptau fanii petroliști, albanezii având primul corner și câteva contraatacuri tăioase, ca răspuns la încercările ofensive ale gazdelor, majoritatea concentrate în zona centrală a apărării adverse, unde Mutu, Teixeira și Albin au apărut în încercarea de a face superioritate și a scăpa de marcaj. Iar prima jumătate a reprizei întâi a arătat o grupare albaneză stăpână pe ceea ce pregătise tactic, fără să arunce mingii la întâmplare.
În tabăra petrolistă, Tamuz și Mutu s-au dovedit mai degrabă neinspirați, ultimul irosind și o lovitură liberă din poziție excelentă (min. 35), pentru ca, doar două minute mai târziu, Albin să șuteze periculos, tot din lovitură liberă, mingea trecând puțin pe lângă poartă. Atacurile petroliste s-au înmulțit pe final de repriză, Alcenat, prin incursiunile sale pe banda dreapta ajutând un pic la dinamizarea ofensivei, același Albin semnând ultima ocazie importantă a reprizei pentru Petrolul, cu un nou șut care nu și-a atins, de puțin, ținta.
Încurajați de circa 50 de fani, oaspeții au făcut o repriză întâi bună, profitând și de faptul că jocul găzarilor a avut… o viteză în minus.
De la cabine, Petrolul a ieșit mult mai decisă să câștige și a pus presiune pe adversar mult mai mult, intrarea lui Nepomuceno deschizând aria de atac. Flamurtari a părut că rezistă, oaspeții trecând cu bine peste prima oră de joc, oră în care Petrolul nu a tras niciun șut periculos pe poarta lui Ilion Lika. Mai mult, Muzaka a fost la câțiva centimetri de a da lovitura, pe contraatac, Pecanha ciupind mingea în fața sa, în poziție de unu la unu (min. 68). Simțind că pot da lovitura, oaspeții au început să uzeze și de tertipurile obișnuite pentru a trage de timp, starea de nervozitate evidentă văzându-se în jocul elevilor lui Lucescu. Care Lucescu a încercat și ultima mutare – schimbând sistemul tactic, prin introducerea celui de-al doilea atacant, N’Koy.
Golul izbăvitor a venit până la urmă de la Gevaro Nepomuceno, care a scuturat plasa cu un șut sănătos, în min. 77, noul intrat marcând la debutul său un gol care a schimbat starea de spirit. Desprinderea pe tabelă a venit de la Tamuz, min. 84, israelianul de culoare marcând cu o lovitură de cap, din cornerul lui De Lucas, exact când Lucescu se pregătea să-l schimbe! La 2-0, ecuația calificării pare rezolvată, iar startul oficial se termină în aplauzele meritate ale fanilor.

Albin – o repriză de ziua lui

Uruguaianul Petrolului, Juan Angel Albin a împlinit, chiar ieri, în ziua meciului cu albanezii, 28 de ani. Acesta a fost distribuit de Răzvan Lucescu într-un rol mai degrabă inedit, pe banda dreaptă a atacului, unde au rămas pe bancă Priso și noul venit Nepomuceno – arma secretă în acest joc. La pauză, sărbătoritul a fost însă înlocuit, deși, nu se poate spune că el a fost problema primei reprize. Tot ieri a fost și ziua preparatorului fizic al Petrolului, spaniolul Alberto Peribanez, amândoi fiind aplaudați la scenă deschisă de cei peste 10.000 de spectatori.