Ana M.
În comuna Izvoarele, autorităţile locale au deschis recent un punct de informare în cadrul căruia turiştii îşi pot procura gratuit hărţi ale localităţii şi pliante în care sunt menţionate toate obiectivele ce merită a fi vizitate în zonă. Centrul Infoturism – amenajat într-un fost chioşc de ziare – se află în satul Homorâciu, iar în curând un altul va fi deschis în satul Izvoarele, după cum ne-a precizat primarul localităţii, Margareta Dinulescu. „Aici pot fi găsite broşuri cu informaţii despre obiectivele turistice ale localităţii: Mănăstirea Crasna, cetatea geto-dacică Cetăţuia, lacurile cu peşte, păstrăvăria, dar şi despre pensiunile din zonă, precum şi harta comunei şi a localităţilor învecinate – Slănic, Măneciu”, ne-a mai precizat edilul.
Spaţiile sunt folosite şi pentru comercializarea ţesăturilor realizate la război sau la gherghef, a dulceţurilor, a siropurilor şi a altor produse tradiţionale pentru care localnicii sunt renumiţi. Centrele de informare sunt deschise sâmbăta şi duminica, de la orele 8.00 şi până după ora 17.00, iar cei care se ocupă de acestea sunt voluntari din localitate, membri ai Clubului Seniorilor.
Centrele Infoturism au fost inaugurate chiar de Ziua Comunei Izvoarele, manifestările culturale dedicate sărbătorii fiind organizate în satul Homorâciu. La eveniment a participat şi fiica primarului Margareta Dinulescu, actriţa Maria Dinulescu, stabilită de câţiva ani în Statele Unite. La începutul acestui an, localitatea prahoveană a participat la concursul “Satul Cultural al României 2014”, derulat de Asociaţia “Cele mai frumoase sate din România”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Franţei în România, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism. Câştigătoare a fost desemnată localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava, iar Izvoarele s-a clasat pe locul al patrulea la nivel naţional. De altfel, tot la Ziua Comunei, la Homorâciu a fost instalat un panou ce anunţă vizitatorii că au intrat în „unul dintre cele mai frumoase sate din România”, satul prahovean numărându-se printre membrii fondatori ai Asociaţiei „Cele mai frumoase sate din România”. Pe panou se află sigla acesteia şi logoul brandului turistic al ţării noastre.