Festivalul de film Tenaris CineLatino revine la Câmpina pentru al doilea an consecutiv și propune pentru 15 și 16 iulie două seri cu proiecții gratuite de film în aer liber, întâlniri cu oameni din lumea filmului, dar și un spectacol de muzică și dans din America Latină.
Tenaris CineLatino este un eveniment prin care compania TenarisSilcotub înlesnește accesul la cultura latino-americană și creează un spațiu de dialog între oameni din culturi diferite, printr-un eveniment dedicat întregii comunități. Proiecțiile vor avea loc în parcul „La Soldat”.
Marți, 15 iulie, la ora 21:30, festivalul se deschide cu un spectacol flamenco: muzica live și energia dansului latino se întâlnesc în show-ul „Flamenco Fusion”, al artistului argentinian Lucas Molina, care transpune spiritul latino-american în mișcări de dans pline de rafinament și muzicalitate.
Momentul va fi urmat de proiecția unuia din cele mai de succes filme românești ale ultimului an: „Love Building”, în regia Iuliei Rugină. Comedia prezintă 14 cupluri ajunse în impas, care încearcă să își redescopere dragostea cu sprijinul a trei terapeuți. Dar cei trei meniți să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet de sub control. Într-o cursă continuă către „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, se ridică o singură întrebare: „poți să repari dragostea în 7 zile?”.
Actorii Eugen Matei Lumezianu, Dragoș Sora, Oltin Hurezeanu și Elena Crîșmaru, alături de scenarista Oana Răsuceanu, vor veni la Câmpina pentru a discuta față în față cu publicul și a răspunde, după film, întrebărilor acestuia.
„Love Building” a câștigat premiul pentru „Cea mai bună imagine” la Festivalul de Film din Tirana, mențiunea specială a juriului FIPRESCI la Festivalul de Film din Varșovia, precum și premiul publicului la Bucharest International Film Festival și premiul pentru debut „Opera prima” al Uniunii Cineaștilor 2014.
Miercuri, 16 iulie, de la ora 22:00, este timpul culturii latino-americane să iasă la rampă, prin intermediul peliculei „Ploaie de vacanță” (titlu original: „Tanta agua”). Ce poate fi mai rău decât sǎ ai 14 ani și sǎ fii în vacanță cu tatăl tău? Aparent, să fii tată și să îţi duci copiii într-o vacanță pe o ploaie ce nu pare să aibă vreun sfârșit. Filmul vorbește despre acel moment în viaţă în care iubirea dintre părinţi şi copii încetează să mai fie simplă şi devine complexă şi pradă neînţelegerilor.
Acest film are la rândul său un palmares impresionant, primind Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și numeroase alte distincții în Columbia, Mexic, SUA, Spania, Uruguay și Argentina.
Filmele nu sunt recomandate tinerilor sub 15 ani.
Prima ediție a Tenaris CineLatino a avut loc în 2012 în Călărași și în Zalău, iar din 2013 festivalul a inclus și Câmpina, după ce compania organizatoare, TenarisSilcotub, a preluat aici o unitate de producție a prăjinilor de pompare. În 2013, peste 3.300 de oameni au asistat la proiecțiile de film din cele trei orașe.
Festivalul Tenaris CineLatino este organizat de TenarisSilcotub, TIFF, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (AFPR) şi Fundacion PROA, în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpina.