Fl. Tănăsescu

Urmașii fostului pilot de aviație Adrian Iovan, decedat în tragicul accident de la începutul acestui an, au câștigat, la Tribunalul Prahova, procesul intentat împotriva deciziei de diminuare a pensiei, promulgată de Guvernul Boc. Fostul pilot a sesizat instanța prin intermediul Asociației Naționale a Aviatorilor Pensionari la scurt timp după intrarea în vigoare a măsurii de „tăiere” a veniturilor.
În consecință, urmașii pilotului urmează să primească, retroactiv, diferența de bani dintre pensia inițială și cea diminuată prin lege. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în maximum 15 zile de la pronunțare. Procesul câștigat de urmașii lui Adrian Iovan a fost unul colectiv, iar printre pârâți se regăsesc Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Casa Județeană de Pensii Ilfov și Casa de Pensii a Municipiului București. În decizia Tribunalului Prahova se precizează: “Obligă intimatele Casa Judeţeană de Pensii Ilfov şi Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti la achitarea sumelor de bani reprezentând diferenţa dintre pensia stabilită conform Legii nr.223/2007 şi pensia revizuită/recalculată în temeiul OUG nr.59/2011 şi a Legii nr.119/2010 de la momentul recalculării/revizuirii şi până la momentul repunerii efective în plată a pensiei de serviciu, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Obligă intimatele Casa Judeţeană de Pensii Ilfov şi Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti să emită pentru moştenitorii defuncţilor contestatori Gârboan Victoria decedată la data de 28.05.2012, Iovan Adrian decedat la data de 20.01.2014 şi Şerbu Constantin decedat la data de 07.06.2012 (…), noi decizii de pensii în cuantumul menţinut în plată, stabilit potrivit Legii nr. 223/2007 şi să plătească acestora diferenţele rezultate dintre pensia stabilită conform Legii nr.223/2007 şi pensia revizuită/recalculată în temeiul OUG nr.59/2011 şi a Legii nr. 119/2010 de la momentul recalculării/revizuirii şi până la momentul repunerii efective în plată a pensiei de serviciu, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective”.
Reamintim că, în perioada Guvernului Boc, pensiile mai multor categorii sociale au fost tăiate cu un procent care a depășit, în unele cazuri, 60%. O parte dintre aviatori și a unor alte categorii sociale au atacat în instanță această măsură, prin ceea ce, generic, poartă numele de „procese colective”.