Războiul civil „bate la uşă”
Ucraina se apropie de „război civil”, iar confruntările au ajuns la 160 de kilometri de frontierele României şi ale Uniunii Europene, comentează agenţia americană Bloomberg, prezentând incidentele armate de la Doneţk şi Odesa, soldate cu zeci de morţi. „Violenţele au escaladat în estul Ucrainei şi s-au extins spre sudul ţării, în contextul în care forţele guvernamentale continuă ofensiva de eliminare a rebelilor”, notează agenţia de ştiri Bloomberg. „Confruntări armate au loc în estul şi sudul ţării, de la Doneţk la Odesa, la circa 160 de kilometri distanţă de frontierele sud-estice ale Uniunii Europene şi de România. Există indicii că zonele industriale şi regiunile de coastă scapă de sub controlul Guvernului de la Kiev”, adaugă agenţia de presă americană, subliniind că provinciile estice sunt „practic în stare de război”, după cum a afirmat şeful Agenţiei ucrainene de combatere a terorismului. „Nu suntem departe de război civil”, constată analistul economic Timothy Ash. „Există puţine indicii că situaţia s-ar detensiona şi nu prea pare că sunt eforturi de culise pentru găsirea unei soluţii”, a subliniat expertul. Operaţiunile „antiteroriste” din regiunea Doneţk s-au soldat cu cinci morţi şi 12 răniţi, iar oraşul Slaviansk pare să nu mai fie sub controlul rebelilor. Observatorii OSCE care erau deţinuţi de insurgenţi proruşi în Slaviansk au fost eliberaţi sâmbătă. În schimb, violenţele s-au extins spre sud, unde 42 de persoane au murit, iar 125 au fost rănite la Odesa. Potrivit Serviciului ucrainean de securitate (SBU), apropiaţi ai fostului preşedinte Viktor Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odesa. În incidente sunt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi grupuri ruse, precizează SBU. Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numără printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs vineri seară în Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Poliţia regională. Conform unor surse ruse, incendiul a fost declanşat de activişti naţionalişti ucraineni, majoritatea membri ai organizaţiilor extremiste Sectorul Dreapta şi Autoapărare. Incendiul a izbucnit după ce sute de militanţi proruşi au atacat cu pietre, bâte şi lanţuri un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa. Activiştii proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate, în timp ce era asediată de naţionalişti.
Activişti proruşi au atacat o secţie de poliţie
Sute de activişti proruşi au atacat, ieri, o secţie de poliţie din oraşul ucrainean Odesa, cerând eliberarea suspecţilor arestaţi în urma violenţelor din ultimele zile, anunţă surse citate de Kyiv Post. Sute de activişti proruşi manifestau de câteva ore în faţa unei secţii de poliţie din Odesa. „Sute de persoane s-au adunat în faţa secţiei de poliţie şi cer eliberarea deţinuţilor”, a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale. Însă, în urmă cu puţin timp, protestatarii au încercat să pătrundă cu forţa în secţia de poliţie. Poliţia ucraineană a anunţat sâmbătă arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare în incendiul din Odesa.
Premierul ucrainean: Violenţele de la Odesa sunt parte a unui plan rus de distrugere a Ucrainei
Violenţele de la Odesa fac parte dintr-un „plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei”, acuză premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. „Ceea ce se întâmplă la Odesa face parte dintr-un plan al Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina şi statul ucrainean”, a declarat Iațeniuk la Odesa, unde s-a întâlnit cu lideri locali şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. „Rusia a trimis oameni pentru a crea haos, dar ţara trebuie să fie unită şi să accepte reconcilierea, pentru a nu le oferi teroriştilor susţinuţi de Moscova posibilitatea de a diviza poporul”, a continuat premierul proeuropean. „Scopul Rusiei este de a repeta la Odesa ce se întâmplă în estul Ucrainei”, a subliniat Iaţeniuk.