Nicoleta Dumitrescu

Aflaţi în campanie electorală, pentru politicieni, minivacanţa de 1 Mai a picat numai bine, mai ales că a fost una cu prelungiri, până duminică seară. Astfel că au avut timp berechet să ia ţara la picior, care mai de care încercând, în căutare de „băi” de mulţime, să iasă în evidenţă. S-au mâncat mici şi s-a băut bere, s-a sărit cu paraşuta, n-au fost ocolite serbările câmpeneşti, s-a dansat sârba la „Sâmbra oilor”. Iar ca să se întoarcă acasă „proaspeţi”, din minivacanţa politicienilor n-au lipsit „porţiile” de aer curat de la munte ori ultravioletele de pe Litoral.
Cert este că, deşi românii au avut parte de zeci de campanii electorale, unii dintre candidaţi au rămas cantonaţi în aceleaşi texte siropoase, unele dintre promisiuni fiind de-a dreptul hilare. Astfel, dacă un aspirant la un loc în Parlamentul European promite chiar şi locuri de veci fără şpagă (!?!), senzaţionalul Dan Diaconescu s-a reprofilat, acum transformându-se într-un…peştişor de aur, care promite alegătorilor îndeplinirea oricărei dorinţe! Respirând, în ultima perioadă, aer mai mult din Italia, în apropiere de Vatican, veşnicul candidat s-a gândit acum să facă puţin pe piosul, îmbarcându-se într-un DD-mobil. În ce măsură, însă, va mai reuşi să atragă în jurul său poporul rămâne de văzut. Şi asta deoarece şi cei mai înfocaţi discipoli ai săi, după ce s-au văzut cu sacii-n căruţă, adică parlamentari, s-au grăbit să-l trădeze, pe motiv că tot ceea ce a promis s-a rispit în ceaţă.
Problema este că departe de politică nu poate să stea nici şeful statului, chiar dacă textul legii fundamentale – pe care o invocă adesea în intervenţiile sale televizate, atunci când aduce reproşuri celorlalţi lideri politici – nu prevede acest lucru. Încrucişându-şi braţele cu cele ale Elenei Udrea, într-o strângere de mână tovărăşească, Traian Băsescu n-a ezitat să se pozeze la malul mării, în ţinută albă, purtând un tricou cu măr pe piept- sigla PMP- pe care el însuşi l-a năşit ! Ce înseamnă asta? Că, în România, politică se face inclusiv la Cotroceni, chiar dacă nu acesta este rolul unui preşedinte de stat.
Şi atunci să ne mai mirăm de ce politica este în tot şi în toate, dacă tocmai de la Preşedinţie se dă acest semnal!?! În aceste condiţii, având în vedere că mai sunt ceva zile până când se va pune punct campaniei electorale, n-ar fi rău ca şi candidaţii să se replieze în ceea ce priveşte promisiunile, scăpând de cele siropoase. Dacă s-ar marşa pe mesaje gen:”Vom lupta să eliminăm controlul politic”, mai mult ca sigur respectivii ar putea avea succes, în condiţiile în care electoratul s-a săturat să mai vadă pe la televizor maimuţăreli în numele politicii!