Primele birouri de vot s-au deschis, ieri, ora 08.00 (09.00 ora României), în Elveţia pentru a le permite cetăţenilor să se pronunţe asupra a două subiecte: un salariu minim de 22 de franci elveţieni (18 euro) pe oră şi cumpărarea a 22 de avioane de luptă.
Totuşi, unele birouri de vot au fost deschise încă de sâmbătă la Zurich, iar alţi alegători au optat pentru votul prin corespondenţă. La Geneva, de exemplu, 95 la sută dintre alegători votaseră deja până ieri. Potrivit ultimelor sondaje, elveţienii ar urma să respingă iniţiativa sindicatelor care cer instituirea unui salariu minim unic în Elveţia de 22 de franci elveţieni pe oră, aproximativ 4.000 de franci elveţieni brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore pe săptămână.
Această iniţiativă a fost combătută de dreapta, mediile agricole, Parlament şi Guvern, care văd în ea un pericol pentru locurile de muncă şi subliniază că există deja salarii minime în multe branşe profesionale. O mare parte din populaţie se teme, de asemenea, că un astfel de salariu minim – care ar fi cel mai ridicat din lume – nu va face decât să crească şomajul, un fenomen aproape inexistent în Elveţia (rata era de 3,2 la sută în aprilie). Potrivit primelor estimări. inițiativa a fost respinsă. Suspansul în jurul cumpărării a 22 de avioane de luptă suedeze s-a accentuat însă în ultimele săptămâni. Potrivit ultimului sondaj, respingerea avionului Gripen, o iniţiativă susţinută de partidul de stânga şi de Verzi, deţine primul loc, dar a pierdut teren. În Elveţia, pentru a fi acceptată, o iniţiativă trebuie să obţină votul majorității populaţiei şi a cantoanelor.