• La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu serviciile secrete americane !
O amplă acţiune a fost derulată, ieri, de către procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, împreună cu ofiţeri judiciarişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Ploieşti.
Aceştia au descins, ieri, la nouă locuinţe ale unor indivizi din Bucureşti, Ploieşti, Constanţa şi Sibiu, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică. La instrumentarea acestei cauze, procurorii ploieşteni au colaborat cu serviciile secrete americane ale Ambasadei SUA la Bucureşti (United States Secret Service).
Astfel, din documentările anchetatorilor a reieşit că, timp de aproximativ cinci ani (perioada 2008–2012), membrii acestei reţele, conduse de un constănţean, utilizând aplicaţii informatice, au scanat IP-uri destinate POS-urilor, iar după aceea le-au modificat şi au instalat dispozitive (keyloggere) pe terminalele POS. Apoi, prin intermediul unor programe informatice de control de la distanţă („Remote Desktop Protocol)” suspecţii efectuau transferurile de date de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la aceste POS-uri !
O parte dintre numerele de carduri astfel obţinute au fost vândute, către diverse persoane, prin intermediul Internetului, în vederea efectuării de operaţiuni financiare ilegale, sumele încasate în schimbul comercializării fiind primite în conturile mai multor persoane recrutate în acest sens, conturi deschise la unităţi bancare din România.
De asemenea, alţi membri ai grupului infracţional organizat, utilizând metodele „phishing” şi „vishing”, au obţinut datele de logare on-line de la mai multe conturi aparţinând unor persoane din SUA, şi au efectuat transferuri de sume de bani din conturile fraudate în cele deschise pe numele unor persoane recrutate în acest sens. O parte dintre datele de identificare ale cardurilor bancare obţinute prin metodele enumerate au fost inscripţionate pe carduri clonate şi utilizate la retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri din SUA ! Prin metodele enumerate mai sus, suspecţii au creat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de dolari americani !
Cu ocazia percheziţiilor derulate ieri, la domiciliile suspecţilor au fost găsite sisteme informatice, mai multe autoturisme, bijuterii şi diferite sume de bani, asupra acestora fiind dispuse măsuri asiguratorii.
La sediul DIICOT Ploieşti urmau să fie aduse, ieri, pentru audieri, 17 persoane.
Acţiunea a beneficiat şi de suportul de specialitate al Serviciul Român de Informaţii – Constanţa dar şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Serviciul Operaţiuni Speciale Ploieşti.
(F.T.)